ОПЕК повиши прогнозите си за добива на петрол извън картела за 2017 г.

15.03.2017 | 10:40
по статията работи: econ.bg
Според новите прогнози добивът извън ОПЕК ще се разрасне с около 400 хил. барела на ден тази година до средно 57,7 млн. барела на ден, съобщи ОПЕК в месечния си доклад
ОПЕК повиши прогнозите си за добива на петрол извън картела за 2017 г.
Снимка: БГНЕС

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) повиши оценките си за добива на петрол за 2017 г. извън картела, след като американските шистови компании засилват активността си в отговор на по-високите цени. Това подчертава заплахата пред усилията на групата да ребалансира пазара, съобщава "Файненшъл таймс".

Според новите прогнози добивът извън ОПЕК ще се разрасне с около 400 хил. барела на ден тази година до средно 57,7 млн. барела на ден, съобщи ОПЕК в месечния си доклад. Това е повишение от 300 хил. барела на ден на общата прогноза отпреди месец, като корекцията идва след почти 10-процентов спад на цените миналата седмица, тъй като трейдърите се тревожат за възможността повишеният добив на шистов петрол да неутрализира пониженията на добива от самия картел.

„Изглежда възстановяването на предлагането на петрол набира инерция на световния петролен пазар, стимулирано от постепенно нарастващите цени, както и от подобрения в ефективността на добива и производителността на кладенците в Северна Америка", посочва ОПЕК в доклада си за март.

Въпреки че картелът до голяма степен спазва глобалното споразумение за ограничаване на доставките, запасите от петрол са доста над петгодишното средно ниво от над 3 млрд. барела, тъй като производителността на други места се активизира и резервите остават надути.

Миналата седмица петролът поевтиня заради нарастващите опасения сред трейдъри и анализатори за това колко ефективни могат да са пониженията на добива за възстановяването на пазарния баланс. Хедж фондовете намалиха бичите си залози върху цената на петрола.

Цената на петрола сорт Брент се е понижила с почти 7% този месец до 51,79 долара за барел, а на американския суров петрол - с почти 10% до 48,73 долара за барел.

От производителите извън картела се очаква САЩ да допринесат най-много на пазара през 2017 г. с 340 хил. барела на ден. Бразилия и Канада ще повишат предлагането си до по 260 хил. барела на ден, Казахстан - 140 хил. барела, а по-малките страни извън ОПЕК в Африка ще добавят няколко хиляди барела.

Общото производство на ОПЕК е спаднало с около 1 млн. барела на ден от сделката в края на миналата година до около 32 млн. барела на ден през февруари. Данните са изчислени, базирайки се на вторични източници, като консултанти и анализатори, които дават оценките си на ОПЕК.

Спадът, воден от по-малкото производство на водещата страна членка в ОПЕК Саудитска Арабия, се отчита, въпреки че разкъсваните от конфликти Либия и Нигерия получиха правото да бъдат изключени от сделката, и че Иран получи специална привилегия леко да увеличи производството си.

Макар че световният добив на петрол тази година е коригиран нагоре с почти 1,3 млн. барела на ден до средно 96,3 млн. барела на ден, има опасения за темпа на понижение на запасите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
И - Трейнинг ООД Обучения по мениджмънт, маркетинг и продажби.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
По време на интервю за работа. Интервюиращият пита: - Хм, във вашите препоръки пише, че сте "враждебен", "безразсъден" и "избухлив". Кандидатът за работа: - Да, така е. Бях най-добрият им...
На този ден 14.03   1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи в случай, че не приемат християнството. 1697 г. – Последният свободен град...