Обмисля се продажбата на енергия от ВЕИ да не става задължително през борсата

20.04.2018 | 18:00
по статията работи: econ.bg
Той уточни, че в момента в страната ни има над 700 МВт инсталирана мощност с енергоносител вятър, от слънце – над 1000 МВт, от вода – над 3000 МВт и биомаса има под 100 МВт инсталирана мощност
Обмисля се продажбата на енергия от ВЕИ да не става задължително през борсата
Снимка: БГНЕС

За да изсветлим пазара на електроенергия в България и да изградим свободен пазар, миналата година задължихме всички производители да продават своята енергия на независимата енергийна борса. Само че при възобновяемите източници разбирам, че това се оказа препятствие, защото при тях се иска предварителни договори, на база на които да се правят инвестиции. Затова обмисляме да направим предложение продажбата на енергия от ВЕИ да не става задължително през борсата, а да могат да се сключват тези договори. Това заяви Делян Добрев, председател на парламентарната енергийна комисия, на конференция на тема „Пазарната интеграция на ВЕИ и прехода към чиста енергия“ в столицата.

По думите ми за страната ни е добра новина, че ние сме една от държавите в ЕС с най-голям потенциал от вятър и слънце при положение, че стойността на инвестициите позволява те да се случват на пазарен принцип.

Добрев каза още, че през следващата седмица вероятно ще станат факт промените в Закона за енергетиката, които били плод на тримесечни усилия. "Ще имаме комисия във вторник за промените в закона на второ четене и се надявам да приемем законопроекта в Пленарна зала“, каза още той.

"България успя да постигне 18,5% енергия в крайното енергийно потребление в страната от ВЕИ, каквато беше нашата основна цел", заяви на събитието Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Той уточни, че в момента в страната ни има над 700 МВт инсталирана мощност с енергоносител вятър, от слънце – над 1000 МВт, от вода – над 3000 МВт и биомаса има под 100 МВт инсталирана мощност.

На конференцията присъства и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която заяви, че в сектора на ВЕИ може да се върви и към по-голяма амбициозност на целите.

"Българското председателство на Съвета на ЕС е решено да работи за постигане на максимален напредък в преговорите по фундаменталния пакет „Чиста енергия за всички европейци“, който определя основната роля на ВЕИ за декарбонизацията на европейската икономика", каза още тя.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Предизборна платформа на Пернишки кандидат кмет: 1.Мислуим на всека една магистрала да турим и по една Голф уента 2.Миньор Перник всека година национален шампион ... по два пъти. Минимум! 3.На...
На този ден 18.02   1229 г. – Съгласно договор между императора на Свещената Римска империя Фридрих II и египетския султан Ал-Камил, християнските поклонници получават право да посещават...