Определиха концесионер за пристанището в Несебър

12.12.2012 | 14:22
по статията работи: Теодора Пенева
Предвидената инвестиция е за почти 3 млн. лв.
Определиха концесионер за пристанището в Несебър

По време на днешното си заседание правителството определи фирма „Видмар” ДЗЗД за концесионер на пристанищен терминал "Несебър". Това информираха от пресслужбата на Министерския съвет (МС).

В своята оферта фирмата предлага размерът на фиксираната част на годишното концесионно плащане да бъде в размер на 23 хил. евро без ДДС. Предвидените инвестиции за срока на концесията са в размер на 2,886 млн. лв., от които 854 хил. лв. за първите десет години.

Минималният изискан размер инвестиции съгласно документацията за участие за целия срок на концесията е 2,18 млн. лв., а за първите десет години – 680 хил. лв. Освен тях, концесионерът ще извърши и инвестиции за 200 хил лв., свързани със съпътстващите дейности.

Предвижда се през първата година на пристанищния терминал да бъдат обслужени 11 418 пътници международно плаване. Прогнозираният средногодишен пътникопоток за първите десет години, предложен от концесионера, е 13 612 пътници.

Кабинетът счита, че офертата на „Видмар”, предложението  и обвързващото предложение към  нея отговарят на изискванията на Закона за концесиите, на Правилника за прилагането му, както и на посочените в документацията за участие критерии.

С предоставянето на концесия на пристанищен терминал "Несебър" ще се осигурят необходимите финансови средства за реконструкцията и модернизацията му, посочват още от правителствената пресслужба. Освен това ще се повиши качеството на предоставяните услуги, като едновременно с това ще се осигурят и приходи за държавата от концесионни плащания.

В края на този август правителството откри процедури за предоставяне на концесии за услуга върху пристанищните терминали "Несебър" и "Лом". Определеният срок на двете концесии е 35 години. Тогава също беше обяснено, че основен предмет на концесиите е извършване на пристанищни услуги, управление и поддържане в експлоатационна годност пристанищните терминали.

В медийното пространство се появи неофициална информация за заявен интерес към порта в Несебър от страна на бизнесмена Кирил Домусчиев, собственик на футболния клуб "Лудогорец". През 2011 г. свързано с него дружество взе 70% от акциите на "Български морски флот" срещу 440 млн. лв., а малко по-късно получи на концесия част от пристанище Бургас.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 05.04   1242 г. – Руските армии водени от Александър Невски разбиват рицарите на Тевтонския орден в Битката на Чудското езеро. 1614 г. – Във Вирджиния, индианката...