Откриха завода на Montupet в Русе

12.09.2008 | 17:22
по статията работи: Апостол Апостолов
Предприятието ще дава работни места на 500 души
Откриха завода на Montupet в Русе

Министър-председателят Сергей Станишев откри завода за автомобилни части на Montupet в Русе. Инвестицията на френската компания в Индустриалния парк на града е за над 70 млн. лв. В него ще се произвеждат алуминиеви автомобилни части за "Рено", "Пежо", "Ауди" и "Форд". Целта е базата да стане главното производствено звено на компанията в Европа. В предприятието ще работят над 500 специалисти, съобщи правителствената информационна служба.

Инвестицията в най-съвременния завод на Montupet ще продължи и в бъдеще, защото заводът ще се разширява. Заслуга за това има и българското правителство, което гарантира изграждането на техническата инфраструктура, каза премиерът Сергей Станишев. Министерският съвет подкрепи проекта на френската компания с предоставянето на близо 9 млн. лв. От бюджета, въз основа на Закона за насърчаване на инвестициите, бяха осигурени средства за електроснабдяване, водопровод, канализация и пътища.

Цялата продукция, произведена в Русе, ще бъде за износ. Френската компания има заводи във Франция, Испания, Канада, Северна Ирландия, Мексико. Партньор е на "Дженерал моторс", "Крайслер", "Форд", "Пежо", "Рено" и др.

Със сигурност има още много какво да се направи, за да бъде страната ни още по-привлекателна за чуждестранните и българските инвеститори, но със самочувствие може да кажем, че през последните 3 г. в България са привлечени близо 15 млрд. евро, което е много повече, отколкото за последните 15 г. от българския преход, каза Станишев.

Той подчерта, че преди два дни в представения доклад на Световната банка „Doing Business 2009” България е поставена на 45-то място от 181 икономики в света, изпреварвайки редица държави от Европейския съюз като Италия, Полша, Румъния и Словения. Това ни дава достатъчно самочувствие, но не бива да ни успокоява, защото в глобалния свят в момента, в които един човек или една нация почувстват, че са свършили всичко, започват да изостават. Затова трябва да продължим неуморна работа за модернизацията на страната, за по-добър бизнес климат, за по-справедливи социални условия за работещите, за спазването на всички правила, за да можем да реализираме това, което всички искаме – България да бъде съвременна, просперираща държава, изтъкна премиерът.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...