Откриха 1 тон канцерогенно сирене

17.10.2012 | 17:07
по статията работи: Петър Чернев
Продуктът, разкрит от БАБХ, ще бъде унищожен
Откриха 1 тон канцерогенно сирене
Снимка: www.freedigitalphotos.net / Suat Eman

Един тон канцерогенно сирене ще бъде унищожено от Българската агенция по безопасност на храните заради опасен токсин. Завишените стойности на афлатоксин* - гъбичка, която се разпространява по фуражите и оттам заразява млякото, са били открити във ферма и мандра, намиращи се в Ловешка област. Засегнати са били селата Горан и Радовене. Токсинът е открит при рутинни изследвания на млякото в мандрата, информират от БАБХ.

От утре е създадена организация всички количества млечни продукти, произведени за домашна употреба в района на село Радювене, да бъдат предадени на компетентния орган за да бъдат унищожени.

Най-вероятният причинител за наличието на афлатоксин в млякото са остатъчните количества от жътвата на царевица в района, където животните са били на паша. Най-често афлатоксините се срещат в храни и фуражи вследствие на гъбично замърсяване от плесени, главно Aspergillus flavus и A. parasiticus в топли и влажни условия.

*При остра афлатоксикоза, която се среща рядко, се развива мастна дистрофия и некроза на черния дроб, а при хроничната форма - цироза и първичен карцином на черния дроб.



Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...