Отпуски и болнични

27.04.2010 | 18:44
по статията работи:
Годишният платен отпуск ще се чисти по график. Третият ден от болничния ще е за сметка на работника
Отпуски и болнични

Днес станаха ясни част от промените в годишните платени отпуски и болничните, които се очаква да бъдат гласувани утре (сряда) от кабинета. В следващите няколко реда може да се запознаете с тях:

Платените годишни отпуски

Платената годишна отпуска да бъде използвана по график, изготвен от работодателя. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, изготвени от социалното министерство. Те целят премахване на натрупаните отпуски и вероятно ще бъдат гласувани по време на заседанието на правителството утре.

Планът ще се прави в началото на всяка година, за да се гарантира, че почивните дни няма да се натрупват. В големите предприятия графикът ще се прави след консултации с работниците и синдикатите.

Идеята е да не се натрупват неизползвани отпуски, коментира Емил Мирославов от Министерството на труда и социалната политика, цитиран от Dariknews.bg.

Обмисля се още работодателят да може да пуска служителите си в неплатен отпуск по икономически причини.

Според друга промяна неизползваните годишни отпуски ще трябва да бъдат изчистени до края на тази, а не до края на следващата година, както се споразумяха социалните партньори.

В проекта за промени на Кодекса за социално осигуряване се предлага още планираното от 1 юли увеличение на вдовишката добавка с 5% да се отложи за 2012 г. и да се премахне добавката за старост за хората над 75 години, информира Mediapool.bg.

Болничните

Работникът няма да получава пари за третия ден от болничния лист. Това е залегнало в промените в Кодекса за социално осигуряване, що се отнася до болничните листа. Промяната в методиката на изплащане влезе като последната 60-та антикризисна мярка в пакета, който работодатели, синдикати и правителство изготвяха в продължение на месец.

Поради липсата на консенсус по мярката между социалните партньори вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че кабинетът ще се възползва от правото си да я добави еднолично в пакета.

Предвижда се първите два дни от болничния да се изплащат от работодателя, като в първия се плаща 100% от средното брутно трудово възнаграждение, а във втория - 60%. Третият е за сметка на работника. От четвъртия ден плащането се поема от Националния осигурителен институт (НОИ).

Последваха нови преговори и министърът на социалната политика Тотю Младенов нееднократно заяви, че правителството очаква синдикатите и работодателите да излязат с общо решение, с което държавата ще се съобрази.

Междувременно представителите на държавата дадоха да се разбере, че за тях предложението третият ден да е за сметка на работника е най-приемливо. Такава беше позицията на НОИ. Обсъждани бяха и идеите първият ден от болничния да се поеме от работника, а вторите два - от работодателя на 80%, както и вариантът - трите първи дни да се поемат от работодателя, но плащането да е 50% от заплатата. Синдикатите не харесаха обаче нито едно от предложенията.

В момента първият ден е платен 100% от работодателя, а следващите се заплащат 80% от НОИ.

Промяната, която предстои кабинетът да гласува, трябва да важи до края на тази година, но е възможно срокът на действие да бъде удължен. Мярката се налага заради увеличените със 160 хиляди болнични за първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година.

От НОИ смятат, че нарастването се дължи на евентуални злоупотреби, но синдикатите са на мнение, че не може заради 5-10% измамници да се наказват всички работещи. Подборната позиция на синдикатите може да прочетете тук.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Лейди София АД Предлага изключително богата гама чорапогащи и чорапи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
И - Трейнинг ООД Обучения по мениджмънт, маркетинг и продажби.
Резултати | Архив
  • Панорами с добавена виртуална реалност (галерия)
  • Панорами с добавена виртуална реалност (галерия)
  • Панорами с добавена виртуална реалност (галерия)
  • Панорами с добавена виртуална реалност (галерия)
  • Панорами с добавена виртуална реалност (галерия)
- Какво е добре изглеждащ, интелигентен и чувствителен мъж? - Някакъв слух...
Най-яките УЧИТЕЛСКИ лафове и гафове На времето в училище имаше много поводи за заливане от смях, но едни от най-добрите винаги са били тези, на учителите. Стремейки се да държат изкъсо учениците и...