Пари от застраховките за дом и кола да отиват за покриване на щети в земеделието, предвижда нов закон

05.04.2018 | 17:15
по статията работи: econ.bg
Идеята на ръководеното от Румен Порожанов министерство е да се създаде нова държавна фирма, която да събира от застрахователите вноски, след което да ги разпределя като обезщетения на фермерите, претърпели щети върху продукцията си
Пари от застраховките за дом и кола да отиват за покриване на щети в земеделието, предвижда нов закон
Снимка: БГНЕС

Министерството на земеделието предлага пари по доброволните застраховки "Автокаско" или имуществените застраховки срещу пожар да отиват за изплащане на щети от бедствия по продукцията на земеделски производители, съобщава "Медиапул". Концепцията за нов Закон за превенция от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието е предложена за обществено обсъждане. От Асоциацията на българските застрахователи обаче се обявиха против идеята.

Идеята на ръководеното от Румен Порожанов министерство е да се създаде нова държавна фирма, която да събира от застрахователите вноски, след което да ги разпределя като обезщетения на фермерите, претърпели щети върху продукцията си заради природни бедствия. Тя ще бъде създадена чрез трансформиране в държавно предприятие на сегашната Изпълнителна агенция "Борба с градушките".

За да се случи всичко това, законът ще задължи земеделските производители и застрахователните компании да правят отчисления в бъдещата държавна фирма. Фермерите ще трябва да правят ежегодни задължителни вноски за обработваема земя и трайни насаждения. Единствено собствениците и ползвателите на пасища, мери и ливади няма да правят вноски.

От своя страна застрахователите ще заплащат задължителна вноска, ако сред предлаганите от тях услуги са "Автокаско", застраховка за "Пожар и природни бедствия", както и застраховка за "Други щети на имущество".

Според Асоциацията на българските застрахователи бъдещата държавна фирма трябва да има лиценз, за да извършва подобна дейност. За такъв обаче не е споменато нищо в концепцията. Лицензът е нужен, тъй като на предприятието ще се вмени дейност, която по същество е застрахователна.

От асоциацията подчертават, че голяма част от по-големите земеделци рядко харчат пари за застраховка на продукцията си. Именно заради това е странна идеята пари от доброволните застраховки да отиват за незастраховани лица.

"Подобна мярка реално би довела до увеличение на цената на имуществените застраховки и на застраховки "Каско" на МПС, без да повиши очакваните обезщетения на застрахованите лица, което считаме за несправедливо", посочва в позицията си Асоциацията на българските застрахователи и подчертава, че в подобна идея няма финансова логика.

Браншовата организация предлага алтернатива - да се създаде пул за селскостопанско застраховане. Така ще може да се защитят всички земеделски площи от всякакъв тип рискове, а не само от градушки.

"При създаване на застрахователен пул финансирането на превантивната дейност може да се извършва при условията на застраховането, а не с държавни средства", изтъкват от асоциацията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
-обича ме... -не ме обича... -обича ме... -не ме обича... - Ти да не късаш маргаритки? - Не, бе, трия постове във фейсбук профила ми!!!
На този ден 24.01   41 г. – По време на Палатинските игри в Рим Касий Херея убива император Калигула. 1848 г. – Започва Калифорнийската златна треска в Сакраменто. 1862 г....