Пари от застраховките за дом и кола да отиват за покриване на щети в земеделието, предвижда нов закон

05.04.2018 | 17:15
по статията работи: econ.bg
Идеята на ръководеното от Румен Порожанов министерство е да се създаде нова държавна фирма, която да събира от застрахователите вноски, след което да ги разпределя като обезщетения на фермерите, претърпели щети върху продукцията си
Пари от застраховките за дом и кола да отиват за покриване на щети в земеделието, предвижда нов закон
Снимка: БГНЕС

Министерството на земеделието предлага пари по доброволните застраховки "Автокаско" или имуществените застраховки срещу пожар да отиват за изплащане на щети от бедствия по продукцията на земеделски производители, съобщава "Медиапул". Концепцията за нов Закон за превенция от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието е предложена за обществено обсъждане. От Асоциацията на българските застрахователи обаче се обявиха против идеята.

Идеята на ръководеното от Румен Порожанов министерство е да се създаде нова държавна фирма, която да събира от застрахователите вноски, след което да ги разпределя като обезщетения на фермерите, претърпели щети върху продукцията си заради природни бедствия. Тя ще бъде създадена чрез трансформиране в държавно предприятие на сегашната Изпълнителна агенция "Борба с градушките".

За да се случи всичко това, законът ще задължи земеделските производители и застрахователните компании да правят отчисления в бъдещата държавна фирма. Фермерите ще трябва да правят ежегодни задължителни вноски за обработваема земя и трайни насаждения. Единствено собствениците и ползвателите на пасища, мери и ливади няма да правят вноски.

От своя страна застрахователите ще заплащат задължителна вноска, ако сред предлаганите от тях услуги са "Автокаско", застраховка за "Пожар и природни бедствия", както и застраховка за "Други щети на имущество".

Според Асоциацията на българските застрахователи бъдещата държавна фирма трябва да има лиценз, за да извършва подобна дейност. За такъв обаче не е споменато нищо в концепцията. Лицензът е нужен, тъй като на предприятието ще се вмени дейност, която по същество е застрахователна.

От асоциацията подчертават, че голяма част от по-големите земеделци рядко харчат пари за застраховка на продукцията си. Именно заради това е странна идеята пари от доброволните застраховки да отиват за незастраховани лица.

"Подобна мярка реално би довела до увеличение на цената на имуществените застраховки и на застраховки "Каско" на МПС, без да повиши очакваните обезщетения на застрахованите лица, което считаме за несправедливо", посочва в позицията си Асоциацията на българските застрахователи и подчертава, че в подобна идея няма финансова логика.

Браншовата организация предлага алтернатива - да се създаде пул за селскостопанско застраховане. Така ще може да се защитят всички земеделски площи от всякакъв тип рискове, а не само от градушки.

"При създаване на застрахователен пул финансирането на превантивната дейност може да се извършва при условията на застраховането, а не с държавни средства", изтъкват от асоциацията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
По време на комунизма. Върви си един обикновен човек из Москва, оглежда магазините и си мърмори: - Сирене няма... яйца няма... месо няма... мляко няма... Идва до него милиционер и му казва: - Ако...
На този ден 20.10   1740 г. – Мария Тереза се възкачва на трона на Австрия. Франция, Прусия, Бавария и Саксония отказват да уважат завещанието на нейния баща Карл VI, император на...