Петте най-масови заблуди за Коледа

24.12.2016 | 16:00
по статията работи: econ.bg
Колкото и да е неприятно за традиционалистите и консервативните християни, трябва да кажем, че в началото Коледа не е била това, което е днес
Петте най-масови заблуди за Коледа
Снимка: под лиценза на creative commons

Празникът на светлината и любовта е. Християните го празнуват от стотици години, но той много се е променил. В началото Коледа съвсем не е била толкова свят ден, Христос не се е родил в обор и тримата мъдреци вероятно не са съществували. Около Рождество Христово битуват много легенди, които днес сме приели за част от красивата коледна приказка, пише 24 часа.

 Каква обаче е истината?

 Диви партита вместо кротко черкуване

Колкото и да е неприятно за традиционалистите и консервативните християни, трябва да кажем, че в началото Коледа не е била това, което е днес. Християните не са отправяли радостен взор към небето, не са шепнели молитви в черквата и не са спазвали пости до Рождеството Му. Чак до XVIII век празненствата на Коледа са били всичко друго, но не и смирени. В големите градове хората празнували по улиците. В църквите пък се леело такова количество вино и бира, че духовниците решили да изместят самото празненство от нощта на раждането до първия ден на малкия Исус – 25 декември.

Първоначално литургиите се правели само през нощта, а мръзнещите хора се греели в църквата, пийвайки винце и бира. Тъй като честването започвало късно, те идвали порядъчно наквасени от кръчмата и често смиреният празник се превръщал в див купон. Как трябвало да изглежда един истински коледен празник, се е различавало обаче доста в различните страни. Финландците например украсяват на 24 декември гробовете на близките си. В съседна Швеция хората не си поднасят подаръците, а си ги хвърлят през прозореца или вратата. В Австралия пък Дядо Коледа пристига по бански на сърф при обичайните 35 градуса за това време на годината.

 Не е имало подаръци, елхите са били само за богатите

Днес цял свят украсява елха за Коледа. Този обичай обаче не е много стар. Коледната елха се появява през XIX век и в началото са можели да си я позволят само богатите люде. Елхата се превърнала в моден аксесоар и доказателство, че собственикът на дома, в който е тя, е богат и пребогат. Затова аристокрацията и буржоазията започнали лудо надпреварване в украсата на елхите, което днес не може да надмине никой. Така например Жером Наполеон, най-младият брат на Бонапарт, украсил елхата си с нотариални актовена обширни продородни земи – това били и подаръците за гостите му. 

Всъщност и подаръци не е имало в началото. Дарове се правели на Свети Николай, като от тях се облажвали най-вече епископи и висши духовници. Чак когато Мартин Лутер повел битка сещу този обичай, децата започнали да разчитат на подаръци и на Коледа. Поне протестантските деца.

 Христос не е роден на 25 декември

Най-големият дар на хората на този ден е направил Господ – давайки ни своя собствен син, за да изкупи греховете ни. Това е и причина да празнуваме Рождеството Му. Но наистина ли Исус е роден на 25 декември? Всъщност според Новия и Стария завет можем да кажем с почти стопроцентова сигурност – не! В Библията няма конкретна дата никъде. Дори папа Йоан Павел II призна през 1994 година, че е по-добре да не търсим точна дата на раждането. Защо тогава празнуваме на 25 декември? Корените на този празник трябва да търсим още в III век.

Епископ Хиполит повежда тогава битка срещу упорития култ към Слънцето. Според езичниците синът на Слънцето е роден на 25 декември и това било повод за големи празници сред неприелите Христовата вяра. През 325 година на своя първи събор църквата решава да празнува рождеството на Исус на 25 декември. 60 години по-късно на втория събор духовниците обявяват Рождеството на 25 декември за догма. Свети Николай се възражда чрез Санта Клаус. В този си вид вече като Санта Клаус повежда истински кръстоносен поход из цял свят и се завръща победоносно в Европа.

 Исус не е роден в обор

Рождеството на божественото дете е станало във Витлеем според Матей и Лука. Въпреки това учените днес са убедени, че истинското място, на което се е родил Исус, е Назарет. Витлеем влиза в легендата по политически съображения. За да има новата религия по-голяма сила, Исус е трябвало да бъде наследник на цар Давид. Затова и е написано, че е роден в неговия град Витлеем. Йоан обаче пише за Исус от Назарет. Също и Марко смята Назарет за родното място на новия Бог – вероятно двамата просто не са чули политическите съображения на колегите си. Също така Исус не е роден в обор, защото по онова време в Галилея не е имало дървени обори. Западният свят обаче слага бебето в обора, защото евангелистите пишат за животните, при които е родено бебето. Всъщност по онова време домашните животни нощуват и се хранят в пещери.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интеза ООД Заключващи системи и аксесоари. Секретни патрони, брави, Master key системи, архитектурен обков, сейфове и каси и др.
Неолаб ООД Доставка на лабораторна техника, консумативи и аксесоари.
Резултати | Архив
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
Интервю за работа - Ниво на английски? - Отлично. - Знаете ли какво означава allow? - Да - Използвайте го в изречение. - Allow, кой е на телефона?
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....