Печалбата на банките към края на месец юли е 614 млн. лв.

01.09.2015 | 16:53
по статията работи: econ.bg
Собственият им капитал стига до близо 11 млрд. лв.
Печалбата на банките към края на месец юли е 614 млн. лв.
Снимка: thinkstockphotos.com

Печалбата на банките към края на месец юли е 614 млн. лв. Това става ясно от данните на БНБ. Финансовите институции са увеличили собствения си капитал до близо 11 млрд. в резултат най-вече на повишената печалба.

От Централната банка отчитат още, че спестяванията на домакинствата и нефинансовите предприятия продължават да се увеличават. Финансовите предприятия и държавата обаче са намалили размера на влоговете си в банковата система. 

Най-много депозити в банките имат домакинствата – близо 43 млрд. лв. От тях 25 млрд. лв. са разпределени в петте най-големи банки у нас, влизащи в така наречената „първа група“.

Вложенията на държавата в банките е в размер на над 1,3 млрд. лева. В банките от т.нар. „втора група“ – т.е. всички останали, регистрирани като български банки, държавата държи над 1,250 млрд. лева.

От БНБ отчитат още, че активите на банковата система през юли се увеличават. За сметка на това намаляват инвестициите в дългови ценни книжа с 279 млн. лв. до 10,7 млрд. лв. Намаление има при кредитите за нефинансовите предприятия и ипотеките, но има увеличение на заемите към други финансови институции.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...