Пловдив – новата индустриална столица на България

27.08.2015 | 17:25
по статията работи: econ.bg
Градът с мащабен проект за над 1 млрд. евро
Пловдив – новата индустриална столица на България
Снимка: ТИЗ

Несъмнено признанието на Пловдив за Европейска столица на културата 2019 донесе още по-голяма популярност на града из множество регионални и световни културни среди. Градът под тепетата обаче се радва на не по-малка слава и сред индустриалните инвеститори благодарение на мащабния проект „Тракия икономическа зона“ – ТИЗ. В него се обединяват 9 общини, 6 индустриални зони и два клъстера, за да предложат първия в България Район за целенасочена подкрепа от държавата.

Мега-проектът е с площ от 10 700 000 м², където са реализирани както български, така и чуждестранни инвестиции в размер на над 1 милиард евро. 120 инвеститори, от които над 80 са чуждестранни, са осигурили работни места на над 15 000 души, като според предварителните прогнози в срок от 10 години се очаква този брой да нарасне с още 30 000.

В района на Пловдив работят компании като Liebherr, Magna Powertrain, ABB, , Socotab, Schneider Electric, William Hughes, DB Schenker, Kaufland, Zobele, , Mecalit, Lunatone, Brunata, Viking и др., както и български производители. В процес на изграждане са нови проекти на японската компания SMC Industrial Automation, българската „Биофреш“ и на американската Sensata. .

В състава на ТИЗ са обособени зони с различна икономическа специфика, което дава добра възможност на инвеститора за избор. Голяма част от индустриалните производства са съсредоточени в три от шестте зони на ТИЗ – „Марица“, „Раковски“ и „Куклен“. Наградената през 2005г. с отличието „Първа индустриална зона в България“, зона „Раковски“ обхваща 19 компании в сферата на автомобилостроенето, енергийното оборудване, битовата химия, текстилната и хранително-вкусовата индустрия. Хранително-вкусовата промишленост, заедно с машиностроенето и развитието на електрониката са съсредоточени също така и в зона „Марица“. Третата зона „Куклен“, която се намира до Международното летище Пловдив, обединява металургия, машиностроене, химическа промишленост и автомобилостроене с инвеститори като „КЦМ” АД, „Агрия АД‘‘, Завод за горещо поцинковане на Юпитер Холдинг , „Мекалит“ и „Техно Акташ“.

В рамките на мащабния икономически проект се предлагат готови производствени, логистични и търговски помещения или се изграждат обекти според специфичните изисквания на всяка компания. Съществува обща система за управление и модерна инфраструктура – транспортни връзки, достъп до електричество и газификация, ВиК и телекомуникации. Завършеното устройствено планиране, облекчените процедури и прякото съдействие на местната администрация правят възможно бързото стартиране на бизнес. Най-добрият знак, че Тракия икономическа зона е мястото на успешния бизнес, е фактът, че много от вече инвестиралите тук, продължават да разширяват инвестициите си като удвоят и дори утрояват производствените си мощности.

За позиционирането на Пловдив като индустриална столица решаваща роля играе Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, която съдейства за привличането на китайски инвеститори. В момента скорост набира проект за китайски логистичен хъб за цяла Европа в частта „Евро-китайска зона за икономическо развитие“ на ТИЗ. Самият Пловдив е побратимен с 15-милионния китайски мегаполис Шенджен, което, заедно с откриването на първия задграничен офис на Града под тепетата именно там, е важна предпоставка за установяването на дългосрочни връзки и партньорства.

Стратегическата географска локация, инфраструктурната обезпеченост и целенасочената подкрепа от страна на държавата са само част от предимствата, които Пловдивския регион предлага. Всички те свидетелстват за утвърждаването на Пловдив като индустриална столица на България и допринасят за международната му слава на добър промишлен и логистичен център, отворена за още инвестиции. https://invest.plovdiv.bg/

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....