Последно: На 12 юли морската магистрала е готова

28.06.2013 | 14:35
по статията работи: Ралица Стоянова
Монтират 44 химически тоалетни по новите отсечки на "Тракия". През юли пускат участък от "Струма"
Последно: На 12 юли морската магистрала е готова

Последната отсечка от магистрала "Тракия" трябва да бъде открита на 12 юли сутринта, а още следобед ще бъде пуснат трафикът към Бургас. Това съобщи регионалният министър Десислава Терзиева пред в. "Стандарт". 

Следващите седмици ще бъдат монтирани и 44 химически тоалетни по новите отсечки, където няма бензиностанции и заведения. Предстои отваряне на тръжните оферти.  

Преди две седмици управителят на АПИ каза, че последната отсечка на "Тракия" ще бъде готова около 5 юли

През юли предсрочно ще бъде пуснат и завършеният пътен участък от автомагистрала "Струма" между Долна Диканя и Дупница. Трасето е готово 94%, а по договор е трябвало да бъде пуснато на 1 септември.

В момента тече предпроектното проучване на трасето за магистрала "Хемус", чието изграждане ще се финансира през следващия програмен период. "Обмисляме схема за финансиране на ремонтите на 1 и 2 клас пътища с допълнителни средства от бюджета, които да се увеличават стъпаловидно всяка година", каза Терзиева.

Тези пътища не са поддържани с години и всички страдаме от този факт. Обсъжда се и идеята за преминаване на общинските пътища под ръководството на държавата, за да не делегираме тези финансово тежки дейности на кметовете, уточни регионалният министър.

Относно опасността 250 млн. евро по ОПРР да бъдат загубени, Терзиева заяви, че в момента работна група към вицепремиера Зинаида Златанова прави срещи с представителите на всяка оперативна програма, които предоставят анализ на риска и варианти за действие.

Предложено е в ОПРР да се включи голям инфраструктурен проект, като най-вероятен е изграждането на Северната скоростна тангента на София, защото е в най-напреднала фаза и отговаря на условията на програмата. Преди дни обаче КЗК е приела жалба относно техническата оценка на офертите в конкурса, така че той вече е рисков и може да се забави, обясни Терзиева.

От министерството проучват други възможни проекти. "Работим усилено по въпроса, така че да усвоим средствата по ОПРР на 100%. Изчистваме и детайлите по Програмата за следващия програмен период, отчитайки бележките на ЕК. Работим заедно със земеделското министерство, за да покрием чрез двете програми – ОПРР и за развитие на селските региони, територията на цялата страна", обясни Терзиева.

На въпрос дали се предвиждат срещи с концесионерите и наемателите на плажове във връзка с обмисляната регулация на цените на чадъри и шезлонги, Терзиева посочи, че идеята е да се срещне с всички представители на концесионери и наематели и да обсъди с тях проблемите, които са едни и същи всеки сезон.

В министерството има постъпили много жалби относно високи цени на плажните приспособления. Сред темите са липсата на спасители, чистотата и поддръжката на плажовете, преместваемите съоръжения. "В никакъв случай обаче не искам да налагам решения, а да постигнем в разговор консенсус по това кое ще е най-добро", допълва министър Терзиева. 

 

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...