Постигнаха споразумение за изплащане на заплатите в "Пиринска мура"

19.02.2014 | 20:19
по статията работи: Симеон Досев
До края на седмицата заводът ще бъде подготвен за работа
Постигнаха споразумение за изплащане на заплатите в "Пиринска мура"

Подписано е споразумение между собствениците на мебелното предприятия "Пиринска мура" АД и работниците за изплащане на заплатите. Това съобщиха от пресслужбата на областната управа в Благоевград след днешната среща между протестиращите заради неизплатени възнаграждения работници и членове на управителния и на надзорния съветна дружеството.

След намесата на държавата, синдикатите и с посредничеството на местната власт на разговорите присъстваха собствениците Александър Грос и Айзък Оберландер, както и членът на управителния съвет Дарин Камбуров, се посочва в съобщението.

Освен с проблема с неиздължените възнаграждения, големите опасения на работниците са свързани с възстановяването на производството, за което е нужно технологично време и най-вече достатъчно количество и навреме доставен дървен материал, за да се гарантират постъпления от реализация на продукцията, обвързани с тяхното заплащане.

Според постигнатата договореност до края на седмицата предприятието трябва да бъде подготвено за работа. На 24 февруари работниците ще получат заплатите си за месец септември 2013 г., а на 26 февруари - за октомври.

За да се осигурят финансови постъпления, трябва да бъдат осигурени четири контейнера готова продукция до 6 март и още 12 контейнера - до края на март. За всеки контейнер надзорният съвет ще превежда само за заплати по 25 хил. лева, информира БТА.

Определя се краен срок за погасяване на всички забавени възнаграждения през месец април, като едновременно с това се плащат ритмично и заплатите за настоящата година.

Стана ясно също така, че на 18 февруари внесеният седмица по-рано от Надзорния съвет иск за обявяване в несъстоятелност на предприятието е изтеглен. Това е било разчетено като добър знак както от работниците, които очакват заработеното си възнаграждение, така и от доставчиците, които очакват разплащане.

Договорено е също от складираните 30 хил. стола, повредени от тайфуна "Санди" в складовете на компанията в Ню Джърси (САЩ), всеки месец да се ремонтират минимум 1000 броя.

При старта на продължилите над седем часа преговори, заместник-областният управител Костадин Дурчов е апелирал да се направят допустимите и от двете страни компромиси, за да се излезе с решение на сериозния социален и бизнес проблем. Той е напомнил, че в еднаква степен е важно да бъдат защитени интересите на работниците, но и бъдещето на предприятието, в което работят над 270 жители на Банско.

Представителите на работниците в преговорите са заявили, че, макар и не толкова драстични, не за първи път имат проблеми със заплащането и в отношенията с работодателите, но за първи път държавата застава зад интересите им.

По съвет на синдикатите, работниците ще подготвят подписването на колективен трудов договор, който да защитава правата им в бъдеще. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Неолаб ООД Доставка на лабораторна техника, консумативи и аксесоари.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
Баща и син се разхождат по улицата. В един момент минават покрай аптека и детето пита: - Тате, какъв е онзи знак там горе? Бащата погледнал и казал: - Никакъв, сине, майка ти яде мелба!!!
На този ден 20.08   636 г. – Между Византия и Арабския халифат се състои битка при Ярмук. 917 г. – Българо-византийски войни: Българските войски, водени от цар Симеон I, разбиват...