Почти 20 на сто от хората с ТЕЛК губят права и подкрепа от новата наредба

18.02.2019 | 17:00
по статията работи: econ.bg
Новата Наредба за медицинската експертиза ощетява близо 20 на сто от хората с досегашна степен на ТЕЛК – което е над 6700 души, около 66% запазват намалената си работоспособност, а 14,5% увеличават степента си
Почти 20 на сто от хората с ТЕЛК губят права и подкрепа от новата наредба
Снимка: БГНЕС

Новата Наредба за медицинската експертиза ощетява близо 20 на сто от хората с досегашна степен на ТЕЛК – което е над 6700 души, около 66% запазват намалената си работоспособност, а 14,5% увеличават степента си. 

4,7 на сто изцяло са изпаднали от групата на хора с трайни увеждания и изцяло са загубили права за финансова подкрепа, пенсии и т.н. При децата картината е сходна, отбеляза в интервю пред Радио София Васил Долапчиев, председател на УС на Съюза на слепите в България.

Национално представителните организации на хората с увреждания, изпращат свое становище до министъра на здравеопазването с цитиране и анализиране на данните и предлагат два варианта за решаване на проблемите.

Новата методика няма да повлияе на фалшивите експертизи, защото онзи, решил да измами системата, той е решил проблема генерално - с безсрочен ТЕЛК, коментира Долапчиев.

Представителните организации имат забележки и към Закона за хората с увреждания, който по думите им, беше създаден с невероятна скорост и това се отрази на качеството му. По този въпрос дори търсят среща в министър-председателя.

Няма нужда от нов закон, а от пресмятане и правилно финансиране – отбеляза Петър Велчев от Съюза на военноинвалидите. Членовете на тази организация са изпуснати в закона и ще поискат оставката на социалния министър, ако това не се поправи.

По думите на Васил Долапчиев, първият дефект на този закон е че финансовата подкрепа се ползва не по постоянен адрес, а по настоящ и всички български граждани с двойно гражданство, които живеят в чужбина и ползват права, са се оказали извън системата. Вторият проблем е, че лица с една и съща степен на увреждане получават различна степен на подкрепа, в зависимост от дохода.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Като видя някой да си изпива бутилката бира до дъно си викам: - На тоя може да се разчита, няма да си остави работата недовършена!!!
На този ден 19.05   1536 г. – Втората жена на крал Хенри VIII, кралица Ан Болейн, е обезглавена в Лондон за прелюбодеяние, кръвосмешение и държавна измяна. 1568 г. – По нареждане...