По-високи пенсии от 1 април 2013 г., потвърди Симеон Дянков

30.09.2012 | 15:50
по статията работи: Теодора Пенева
За момента правителството повишава само учителските заплати
По-високи пенсии от 1 април 2013 г., потвърди Симеон Дянков
Снимка: Sxc.hu

От 1 април 2013 г. ще бъдат увеличени всички пенсии, потвърди днес министърът на финансите и вицепремиер Симеон Дянков. Това стана по време на посещението му в курортния комплекс "Св. Св. Константин и Елена" в област Варна, предаде Агенция "Фокус".

От кабинета са имали желанието да повишат пенсиите още от 1 януари, но "засега възможностите са такива", обясни финансовият министър. Той допълни, че планираното увеличение ще компенсира инфлацията за периода. Точно с колко ще се вдигнат пенсиите ще стане ясно на 10 октомври т.г.

Дянков потвърди и покачването на минималната работна заплата до 310 лв., което вече е заложено в бюджета. Колкото до заплатите на държавните служители - те зависят от ресорните министерства. Министърът заяви, че в момента правителството повишава само заплатите на учителите заради делегираните бюджети на училищата. Необходимите за това 60 млн. лв. вече са осигурени от бюджета.

"С тези пари директорите на училищата ще разполагат, както намерят за добре", посочи вицепремиерът. Той каза още, че всички останали министерства ще могат да използват спестените от тях пари в следващия бюджет, включително и за повишаване на заплатите.

"Това е нещо, което не сме разрешавали, но с новия Закон за държавния служител това ще бъде възможно", заяви още Симеон Дянков.

Днес (30 септември 2012 г.) финансовият министър взе участие във форум в рамките на кампанията "Чудесата на България". Целта на инициативата е да се изберат 10 обекта от Северното Черноморие, които държавата приоритетно да развива, както и да се начертаят туристически маршрути в региона.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...