Приходите от данък "лихва" - много по-малки от очакваното

07.06.2013 | 09:25
по статията работи: Ралица Стоянова
Обмисля се налогът да отпадне за депозити до 1000 лева
Приходите от данък "лихва" - много по-малки от очакваното

Само 15,5 млн. лева от очакваните 132 млн. лева са постъпили в бюджета от данъка върху лихвите по депозитите през първото тримесечие. Има съществен риск от неизпълнение на предвидените от Министерство на финансите приходи от новия данък, сочи анализ на Българската народна банка.

Възможно да се преразгледа налогът върху лихвите по срочните влогове, дават сигнали депутати от БСП и ДПС, информира в. "Монитор". Идеята е да бъдат освободени от данъка малките депозити до 1000 лв. Промените обаче най-вероятно ще бъдат направени при приемането на бюджета за следващата година.

Българските фирми продължават да трупат дългове. В същото време банковите кредити са малка част от всички задължения на предприятията в сравнение с останалите държави от ЕС. Делът на заемите, отпуснати у нас, е 37,6% от общия размер на фирмените дългове. За Европа средното ниво е около 50 на сто.

Голяма част от задлъжнялостта на българските предприятия идва от чуждестранни източници на финансиране. То е предимно по линия на вътрешнофирмени кредити с преки чуждестранни инвестиции, отчитат от централната ни банка. За миналата година и първите два месеца на 2013 г. делът на тези инвестиции в частния негарантиран външен дълг е 60% общо за икономиката ни. За сравнение през 2003 г. това ниво е било около 30 на сто.

Задлъжнялостта на фирмите в България достига 120,4% от БВП към края на 2011 г., отчитат още от централната ни банка. Българските фирми ще могат да теглят по-лесно банкови заеми тази година, показват още резултати от анкета на БНБ, проведена сред финансовите институции у нас.

От Европейската комисия също отчитат, че основните предизвикателства към България са високата външна задлъжнялост на икономиката и високите нива на междуфирмена задлъжнялост. Това е посочено в доклада на ЕК за макроикономическите дисбаланси в държавите членки от края на 2012 г. Според Брюксел обаче дисбалансите са прекомерни само в Испания и Словения.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...