При средна цена от 21 лв. за нощувка повече от половината почивни станции са празни

31.07.2018 | 16:20
по статията работи: econ.bg
Само четири ведомства успяват да запълнят поне половината си леглова база, а цените варират от 5 до 150 лв. Това показват данните от доклад на Световната банка за почивните станции на българските институции, който беше разпространен от Института за пазарн
При средна цена от 21 лв. за нощувка повече от половината почивни станции са празни
Снимка: под лиценза на creative commons

Заетостта на почивните станции на министерствата е 42%, въпреки че средната цена на една нощувка е близо 21 лв. за чиновниците и 32 лв. за външни посетители. Само четири ведомства успяват да запълнят поне половината си леглова база, а цените варират от 5 до 150 лв. Това показват данните от доклад на Световната банка за почивните станции на българските институции, който беше разпространен от Института за пазарна икономика.

Министерството на труда и социалната политика е първенец по заетост на единствената база, с която разполага. Центърът за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи в столичния район "Кремиковци" разполага със 160 легла, а средната им заетост през миналата година е 90%. Нощувката в базата струва 15 лв. за чиновник от министерството и 25 лв. за външен посетител.

Министерството на външните работи също управлява само една почивна станция - "АДИС - Holiday Inn" в Златни пясъци, и също отчита висок процент на заетост. При цена за нощувка от 42 лв. за чиновник и 62 лв. за външен посетител легловата база се запълва на 71%.

Регионалното и вътрешното министерства са другите две институции, които успяват да запълнят повече от половината си база. Процентите на средна заетост при тях са съответно 52 и 50 на сто.

Министерството на регионалното развитие и благоустройство предлага и най-ниските средни цени от всички ведомствени почивни станции - 5 лв. за всички посетители. Базите на МВР струват 8 лв. за служители на системата и 17 за външни лица.

Най-ниска е заетостта в осемте бази на правосъдното министерство. В тях не се допускат външни посетители, а средната цена за нощувка е 20 лв. Едва 10% от легловата база обаче се заема.

Най-скъпата почивна станция е тази на Министерския съвет в резиденция "Евксиноград" във Варна, където нощувка в малък апартамент, както за служители така и за външни посетители, струва 150 лв. Почивната база на външното министерство е на второ място.

Администрациите, които имат най-ниските цени настаняват и най-малко външни посетители. Според данните само 1.2% от всички гости в почивните станции на МВР са външни за администрацията, а в случая с регионалното министерство този процент е 4%. За сравнение, Министерство на финансите има най-голям дял външни посетители - 20%.

Пет министерства посочват, че не разполагат с почивни станции. Това са Министерството на икономиката, Министерството на енергетиката, Министерството на туризма, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерството на българското председателство на ЕС.

Световната банка уточнява, че цените за външните посетители са средно с 50% по-високи от цените за служителите на министерствата. Най-големи разлики между цените за чиновници и тези за външните посетители се отчитат при почивните бази на МВР - 121%, следвано от Министерството на финансите - 101%, и Министерството на околната среда и водите - 80%.

По данни на анкетното проучване близо 50% от обектите съобщават, че начисляват на външни гости цени, сравними с пазарните ставки в района. Въпреки това, дори и при тези завишени ставки, цените за външни посетители често са твърде ниски. В доклада се подчертава, че цените за служители често са толкова ниски, че цените за външните посетители - дори когато са двойно по-високи от тези, заплащани от служителите, все още са по-ниски от пазарните и не са достатъчни, за да генерират оперативния излишък, необходим да се самоиздържат обектите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Късно през нощта купон в "Люлин", телефонът звъни: - Намалете я тази музика, бе, целият квартал не може да спи от вас! Отговор: - Като не ви изнася, преместете в "Обеля"... - Ами то аз от "Обеля"...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...