Проверяват Стопанската академия в Свищов за незаконосъобразна дейност

19.06.2007 | 11:13
по статията работи: econ.bg
В жалбата се твърди, че е създадена престъпна схема за разпределение на средства

 

Напрежение и страх цари в Стопанската академия (СА) "Д. А. Ценов" след смяната на ректорското ръководство. От деня, когато доц. д-р Величко Адамов стана ректор, е спрян форумът в официалния сайт на ВУЗ-а. Преподаватели твърдят, че се контролира входящата и изходяща електронна поща на академията. Преди получавах по 70 писма на ден, а сега не повече от 1­2, споделя бившият зам.-ректор Георги Баташки. Подобни оплаквания имат и други негови колеги.  

По нареждане на гл. прокурор в Академията се води проверка за незаконосъобразна дейност, извършвана от бившето ректорско ръководство. Тя е разпоредена въз основа на жалба, адресирана до Борис Велчев, Сметната палата и МОН. Нарушенията, визирани в сигнала, са свързана с обучението на магистри в академията. С разследването е натоварена Районна прокуратура ­ Свищов.

В жалбата се твърди, че в СА е създадена престъпна схема за разпределение на средствата при формиране на възнагражденията на преподавателите, като отчитането на положения труд е ставало по незнайни правила.

"В резултат на това, трима преподаватели получават за 1 г. над 200 хил. лв. Излиза, че те са заработили над 20­-30 хил. часа през учебната година", пише в документа.

Източването на средства от академията продължава и чрез изнесено магистърско обучение в София по над 10 дисциплини. Получената от приятелския кръг сума е в размер на 240 000 лв. за 1 г. само в магистърско обучение.

Обвиненията от жалбата потвърди пред "Янтра ДНЕС" доц. Баташки. В качеството си на зам.-ректор по учебната част, още в началото на втория си мандат той отказал да подписва всякакви разходо-оправдателни документи, свързани с магистърското обучение.

"Направих това, защото не одобрявам схемата за формиране на доходите на някои преподаватели, без да има адекватно положен труд. Ако разделим заработената от тях сума на 8,50 лв., колкото се плаща за един лекторски час, ще се получи, че те са работили по 40-­50 часа на ден", обясни преподавателят. 

"Не вярвам на никого ­ нито на Прокуратурата, нито на Сметната палата. Ако искаме проверките да дадат резултат, те трябва да бъдат извършени от независим орган, който няма нищо общо с институциите във Велико Търново и Свищов. Колкото по-рано се действа, толкова по-бързо ще бъде изчистено името на Академията", каза доц. Баташки.

Преписката е пред приключване, обясниха от Районна прокуратура - Свищов. "При проверката се оказа, че лицата, подали сигнала не съществуват", каза прокурор Калинка Тодорова. Лицата, които са проверявани, оказаха пълно съдействие, а за натиск въобще не може да се говори", заяви прокурор Ваня Александрова.

Авторите на жалбата също настояват за независим одит на обучението в магистърска степен от Сметната палата и прокуратурата "с цел прекратяване на престъпното източване на парични средства и връщане на добрия имидж на ВУЗ-а". /в."Янтра Днес"

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...