Проф. Стефан Воденичаров оглави Националния съвет по икономическа политика

13.05.2008 | 12:18
по статията работи: Апостол Апостолов
В БСК се проведе първото заседание на НСИП при УС на БСК. "Без иновации не може да се гради модерна икономика", категоричен е новоизбраният днес председател
Проф. Стефан Воденичаров оглави Националния съвет по икономическа политика

Новоучреденият национален съвет по икономическа политика (НСИП) при УС на Българската стопанска камара (БСК) проведе днес първото си заседание. Той беше създаден с решение на ХІІІ Общо събрание на БСК, проведено на 6 март т.г. Основната цел на първото заседание беше да бъде избрано ръководство на Съвета и да бъде одобрена организационната структура на дейността му, съобщиха от БСК.

Участниците избраха за председател член-кореспондент проф. Стефан Воденичаров – председател на Общото събрание на Българската академия на науките, директор на Института по металознание при БАН и съпредседател на Сдружение "Българска отбранителна индустрия".

Проф. Воденичаров е ръководител на работната група по изпълнение на програмата за целостта на корпусите на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”. Внедрил е интелигентни боеприпаси за защита, които в момента се използват успешно за защита в Европа, Америка, Близкия Изток и Азия. Организирал е асоциирането на българската отбранителна индустрия към Европейската отбранителна асоциация и Европейската отбранителна агенция.

В изказването си непосредствено след избирането му за председател на НСИП проф. Воденичаров изтъкна, че без иновации не може да се гради модерна икономика. В тази връзка, той заяви, че първата задача на Съвета ще бъде активна работа по промяна на нормативната база, насърчаваща иновациите и приложните научни изследвания.

Според проф. Воденичаров, необходимо е, също така, да се възстанови т.нар. "ведомствена наука", която през годините на прехода беше унищожена и това е нанесло сериозни щети на икономиката, като цяло.

„Трябва да намерим и най-точната формула за публично-частно партньорство по отношение въвеждане на иновации в производството”, каза още проф. Воденичаров и призова: „Да забравим изминалите 18 години и да гледаме напред, към реално приложение на Лисабонската стратегия у нас!”.

На днешното заседание беше приет Правилник за устройството и дейността на НСИП, в който е записано, че Съветът обсъжда и анализира актуални за развитието на българската икономика проблеми, тенденции и явления, въздействащи на развитието на конкурентоспособността, човешките ресурси, индустриалните и трудови взаимоотношения.

Съветът се състои от 80 души, избрани измежду членовете на БСК, и е с мандат от 5 години. НСИП ще провежда редовни заседания най-малко два пъти годишно. Бяха определени, също така, и участниците в изградените към Съвета осем тематични комитета, както следва:
 • Комитет по индустриална политика;
 • Комитет по данъчна политика;
 • Комитет по търговска политика;
 • Комитет по регионална политика;
 • Комитет по инфраструктурна политика;
 • Комитет по екополитика;
 • Комитет по наука и иновации;
 • Комитет човешки ресурси и индустриални отношения.
Съставът на комитетите може да видите тук.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
 • Зимна приказка
 • Зимна приказка
 • Зимна приказка
 • Зимна приказка
 • Зимна приказка
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...