РЗС и "Атака" се скараха за мораториум за шистовия газ

23.11.2011 | 14:15
по статията работи:
Предложението на РЗС за мораториум на шистовия газ беше подкрепено от независими депутати. От "Атака" направили предложението още миналия месец
РЗС и "Атака" се скараха за мораториум за шистовия газ

Осем независими депутати, сред които отцепили се от "Атака" и такива от РЗС, внесоха в деловодството на парламента решение за налагане на мораториум върху добива на шистов газ у нас.

Това съобщи в кулоарите на Народното събрание лидерът на РЗС Яне Янев. Върху темата от партията са работили повече от половин година. От там разчитат на широка подкрепа и максимален консенсус сред парламентарните групи."Въпросът е национален, без партийна окраска", обясни Янев.

Проектодокументът предвижда забраните да не важат за научни изследвания, които нямат търговска цел, извършват се от независими научни организации и проучват рисковете от добива на нефт и природен газ, без да използват хидравличния метод.

БСП съобщиха, че също ще внесат законопроект за добива и проучването на шистов газ по спорната технология на хидравличен удар. Иван Иванов от "Синята коалиция" пък заяви, че от обединението няма да подкрепят мораториума, информира Дарик радио.

Два часа по-рано мнозинството в Народното събрание отхвърли предложението на "Атака” в дневния ред за седмицата да се разгледа внесеният от тях мораториум по същата тема.

Припомняме ви, че по време на парламентарния контрол лидерът на „Атака” Волен Сидеров обвини управляващите в лобизъм заради решението на кабинета да разреши на американската компания Chevron да проучва за находища на шистов газ в Североизточна България. Още тогава премиерът Борисов отвърна, че ако парламентът подготви проект за мораториум върху шистовия газ, той ще го подкрепи. Днес Яне Янев заяви, че ако парламентът реши да наложи забрана, правителството трябва да се съобрази, информира Dariknews.bg.

"Атака" обвини РЗС, че се опитва да присвои политическа инициатива на националистите за забрана на проучването и добива на шистовия газ. 

На пресконференция Павел Шопов от "Атака" показа проект на партията за забрана на проучването и добива на шистов газ, внесен на 28 октомври тази година и подписан от лидера на партията Волен Сидеров и депутати от групата. Предложението на РЗС е внесено днес в 10.49 часа.

Според депутата РЗС заедно с напусналите ПГ на "Атака" се опитват да обсебят темата
и да припишат политическата инициатива на себе си. Проектът на РЗС изцяло повтарял предложението на "Атака" и затова според Шопов се прави опит да се подмени политическата инициатива. Той допълни, че досега никой от РЗС не се е включил в каквато и да е инициатива срещу шистовия газ, информира БТА.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...