Работодателите пак искат отмяна на надбавките за стаж, били незаконни

07.09.2017 | 18:10
по статията работи: econ.bg
Според работодателските съюзи текстът е трябвало да бъде отменен като противоконституционен още през 1992 г., когато се отнема правото на правителството и синдикатите да регулират заплатите
Работодателите пак искат отмяна на надбавките за стаж, били незаконни
Снимка: БГНЕС

Според работодателските организации текстът е трябвало да бъде отменен като противоконституционен още през 1992 г., когато се отнема правото на правителството и синдикатите да регулират заплатите. На снимката от ляво надясно: Цветан Симеонов, председател на БТПП, Димитър Бранков, зам.-председател на БСК, Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Национално представителните работодателски организации настояват за частния сектор да бъдат отменени като незаконни надбавките към заплатата, които зависят единствено от прослужените години. Причината е, че такава надбавка не е предвидена в Кодекса на труда, а само в наредба на Министерския съвет.

Четирите съюза - Асоциацията на индустриалния капитал, Конфедерацията на работодателите и индустриалците, стопанската камара и търговско-промишлената палата, апелират официално за това с писмо до президента, Народното събрание, Министерския съвет, Върховния административен съд, Върховния касационен съд, омбудсмана, Висшия адвокатски съвет.

Надбавките за прослужено време (т. нар. класове) са регламентирани в наредба на Министерския съвет. Според нея за всяка година трудов стаж след първата работникът трябва да получава поне 0.6% от заплатата си.

В писмото си работодателските съюзи се позовават на конституцията, според която работниците имат право на възнаграждения за труда си по ред, определен със закон, а не с наредба. Те припомнят позицията си, че трудовото законодателство е остаряло, а надбавката е в полза на по-дълго работилите, което не винаги отчита личния принос на конкретния човек.

"В зависимост от различията в характера и организацията на труда и персоналните способности и мотивация разликите в постигнатите индивидуални трудови резултати от младите и от дългогодишни работници и служители могат да бъдат значителни В редица случаи те не зависят пряко от разликата в придобития професионален стаж и трудов опит. 

Съответно за немалка част от икономическите дейности заемани длъжности, професии и специалности дългогодишният трудов стаж и професионален опит могат да се окажат недостатъчни, за да компенсират интереса, трудовата мотивация, енергията, иновативността и производителността, характерни за началото на трудовата кариера на младите работници и служители", пишат работодателските съюзи.

Темата беше повдигната от тях за пореден път в средата на лятото и подкрепена тогава от вицепремиера Валери Симеонов, който председателства тристранния съвет. След като синдикатите реагираха остро, Симеонов уточни, че е изказал лична позиция и идеята спря да се коментира.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...