Работодателите съветват Радев да не налага вето на вноса на работна ръка

08.03.2018 | 12:40
по статията работи: econ.bg
Становището на бизнес съюзите е предоставено на медиите след като администрацията на президента го е поискала, за да прецени дали държавният глава да подпише указа за обнародване на закона или да го върне в Народното събрание за ново обсъждане
Работодателите съветват Радев да не налага вето на вноса на работна ръка
Снимка: БГНЕС

Работодателските организации подкрепят облекченията за внос на работна ръка, приети с изменения в закона за трудовата миграция, но смятат, че това е само "умерено голяма стъпка към решаването на огромните проблеми, свързани с нормативната уредба на легалната трудова миграция в България".

Становището на бизнес съюзите е предоставено на медиите след като администрацията на президента го е поискала, за да прецени дали държавният глава да подпише указа за обнародване на закона или да го върне в Народното събрание за ново обсъждане.

С приетите окончателно на 1 март текстове делът на работниците от трети страни, които могат да бъдат в една компания, се увеличи от 10% на 35%. Отпадна и пазарният тест за получаване на Синя карта на ЕС. Този тест предвиждаше публикуване на обява за търсене на български висококвалифицирани работници, подходящи за дадената позиция, преди за нея да бъде привлечен чужденец (гражданин на страна извън ЕС). Беше прието и отпадане на списъка от професии, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти, което означава, че ще се улесни вносът на работници с всякакви специалности. На практика вече няма да е нужно да се доказва, че в България има дефицит на такива кадри.

Според становището на Асоциацията на организациите на българските работодатели, в която членуват стопанската камара, търговско промишлената палата, Асоциацията на индустриалния капитал и Конфедерацията на работодателите и индустриалците, се казва, че българският пазар на труда губи хора в много по-голяма степен отколкото придобива. На всеки 100 души, напуснали пазара на труда, идват едва 63 души. Годишно се пенсионират средно по 100 хил. души, а нетната емиграция, макар и да отслабва, възлиза на около 4000 души годишно, се казва в становището.

"В държави от Централна и Югоизточна Европа като Румъния и Чехия има цели заводи с чужди работници. В Германия 17 % от заетите в икономиката са от трети страни, а ние сме внесли за 2017 г. 177 специалисти със синя карта и 3 500 сезонни работници в туризма за по три месеца работа. И това е при болезнен недостиг на стотици хиляди работници!" пишат работодателските организации.

Според тях недостигът на човешки ресурси е главният задържащ фактор за икономическото развитие на страната и основна причина за спада на инвестициите. "Не достигат хора с всякаква квалификация и за всички икономически дейности: от пастири, камериерки и берачи на плодове и зеленчуци, през заварчици, стругари, медицински сестри и шофьори - до машинни и електроинженери и IT специалисти", се казва в становището.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...