Родната икономика - между рецесията и ръста

15.08.2013 | 14:35
по статията работи: Ралица Стоянова
Рано е да се говори за рецесия, но данните са притеснителни, счита Калоян Стайков от ИПИ. Той очаква 0,5% икономически ръст за 2013 г.
Родната икономика - между рецесията и ръста

БВП през второто тримесечие на 2013 г. се увеличава с 0.3% в ЕС спрямо предходното тримесечие. За същия период БВП в България намалява с 0.1%.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година сезонно изгладените данни показват намаление на БВП с 0.2% в ЕС. За същия период в България БВП нараства с 0.2%.

Това сочат статистическите данни - европейските на Евростат, и българските - на НСИ. От Econ.bg помолихме икономиста от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков за коментар.

Той обясни, че публикуваните от националната статистика данни са експресни и сезонно изгладени и на тяхна база не могат да се правят сериозни заключения за развитието на икономиката. През последните години крайните данни за БВП обикновено са по-добри от експресните, така че този спад от 0,1% на тримесечна основа може да бъде коригиран нагоре, счита Стайков.

Според него е твърде рано да се говори за рецесия, но данните на тримесечна основа будят притеснения. "Обикновено икономиката се развива най-слабо през първото тримесечие на годината и ако през второто последва спад в сравнение с него, това не е добра новина. Разбира се, има редица обективни причини за това, като социално напрежение, политическа нестабилност и като цяло увеличена несигурност в икономиката, но това не е успокоение", обяснява икономистът.

Излизането на икономиката на ЕС от рецесия, от друга страна, е добра новина за България и може да се очаква то да се отрази положително на икономиката ни през втората половина на годината, счита Стайков.

Предвиденият в актуализираната прогноза ръст от 1% е възможен, но по-скоро оптимистичен, според икономиста. Стайков прогнозира, че икономиката ще порасне с около 0,5% тази година.  

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...