Ръст на онлайн търговията, въпреки фалшивите намаления и нереалните промоции

15.03.2017 | 09:05
по статията работи: econ.bg
През 2016 г. 27% от българите са пазарували онлайн
Ръст на онлайн търговията, въпреки фалшивите намаления и нереалните промоции
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на потребителите и Министерството на икономиката организираха кръгла маса на тема: „Информационните технологии в полза на потребителите”. Поводът е отбелязването на Световния ден на потребителите - 15-ти март. На срещата бяха обсъдени възможностите и предизвикателствата на цифровата икономика за потребителите и бизнеса, а също така и сигурността на мрежите и онлайн пазарите.

Тенденциите в онлайн търговията според  данни на Евростат през 2016 година са, че над 1 милион, или  27% от българите са пазарували онлайн, като през последните години се наблюдава нарастване на нет-търговията с около 20%. Стоките, които са купувани, са предимно дрехи и спортни артикули. Най-активни са хората на възраст между 18-34 г., като потребителите между 25 и 30 г. са запознати и търсят своите права при злоупотреби.

Всичко това е довело до нарастване на общия оборот с около 400 милиона лв. Това показва, че цифровата икономика е един от най-перспективните отрасли на модерната икономика. Тя се развива много бързо в световен мащаб и е важен двигател за развитието на иновациите и конкурентоспособността. Логично е това да бъде насърчено, но в същото време трябва да се обърне внимание на защита на потребителите в условията на цифровата икономика. 

Въпреки това има проблеми и пречки, които възпрепятстват онлайн търговията. Най-често потребителите се срещат със забавяне на поръчки, отказ за връщане на парите при отхвърляне на покупка, лоша обратна връзка с търговците. Нелоялните търговски практики при електронните магазини, като фалшивите намаления, често се срещат по време на празници, както и нереалните промоции и неспазването на договореното време за доставка.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
Секретарката-блондинка се облива в горчиви сълзи. Шефът, съчувствено:  - Какво има?  - Ей сегичка ми се обадиха, че мама е починала!  - Съболезнования, скъпа. Ако искате, идете си у...
На този ден 21.03 1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война (1578-1590):...