САЩ и ЕС с допълнителни санкции срещу Русия

17.07.2014 | 11:14
по статията работи: econ.bg
В списъка влизат граждани, компании и организации
САЩ и ЕС с допълнителни санкции срещу Русия
Снимка: Thinkstock/Guliver

САЩ въвеждат допълнителни санкции срещу Русия във връзка със ситуацията около Украйна. От съобщение на сайта на финансовото министерство на САЩ се разбира, че става дума за отдавна обещани секторни санкции.

Впоследствие ЕС разпространи заявление от конгреса на лидерите на 28-те страни членки на ЕС по отношение на Русия и Украйна.

В санкционния списък на САЩ са включени допълнително няколко граждани, както и компании и организации от Русия и Украйна.

Сред лицата, попадащи в списъка, са вицеговорителят на Държавната дума Сергей Неверов, министърът по делата на Крим Олег Савелиев, помощникът на президента Игор Щеголев, генерал-полковникът от ФСБ Сергей Беседа, един от лидерите на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Бородай.

Сред компаниите и организациите са енергийните компании "Роснефт" и "Новатек", Феодосийската нефтена компания, концернът "Калашников", Внешекономбанк, Газпромбанк и редица други предприятия, предава ИТАР-ТАСС.

От администрацията на американския президент Барак Обама пояснили, че САЩ не са замразили активите на Газпромбанк и Внешекономбанк.

"Не сме блокирали собствеността на тази компании в САЩ. Но става дума за ограничения на достъпа им на американския пазар", пояснил представител на администрацията.

По думите му това се отнася и за двете енергийни компании – "Роснефт" и "Новатек". Служителят на Белия дом отбелязал, че това са "много сериозни крачки".

Както се отбелязва в заявлението на вътрешното министерство на САЩ, санкциите лишават Внешекономбанк, Газпромбанк, "Роснефт" и "Новатек" от достъп "до ново финансиране", и то само дългосрочно – за повече от 90 дни, но в същото време не забранява на американски партньори да поддържат с тях делови и други отношения и да осъществяват финансови трансакции, допълва iNews.bg.

В същото време срещу руските отбранителни предприятия са въведени "блокиращи санкции", които предвиждат пълно прекратяване на каквито и да е контакти с тях от страна на САЩ и замразяване на активите им в американски банки в случай на откриване на такива.

След финансовото министерство санкциите потвърди и американският президент Барак Обама. Той предупреди, че е готов още повече да засили санкционния натиск върху Русия, ако тя не предприеме реални крачки по деескалация на конфликта в Украйна, предава Reuters.

Обама нарече новите санкции "значителни и целенасочени, разработени така, че да нанесат на Русия максимално чувствителен удар".

Президентът на Русия Владимир Путин подчерта, че санкциите срещу Русия поставят в задънена улица руско-американските отношения и противоречат на стратегическите интереси на самите Съединени щати.

На въпрос на журналисти за поредната порция санкции на САЩ срещу Русия, Путин реагирал саркастично: "Вие какво, полудяхте ли!"

"Трябва да видим що за санкции са това, как следва да реагираме, без суета, спокойно", заявил той, цитиран от ИТАР-ТАСС. Руският лидер отбелязал, че санкционните мерки обикновено имат "ефект на бумеранг".

"Много жалко, че нашите партньори вървят именно по този път – продължил руският президент. – Но нашите врати не са затворени за преговори, за изход от тази ситуация." Путин изразил надежда, че здравомислието и желанието да се регулират всички проблеми с мирни, дипломатически средства ще "надделеят".

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...