САЩ - новата Саудитска Арабия

28.06.2013 | 13:39
по статията работи: Петя Бързилска
Според специалист добивът на шистов газ ще се окаже ключов за възхода на Америка и нейната енергийна мощ
САЩ - новата Саудитска Арабия

Все още съществува дебат по въпроса дали бумът на добива на шистов газ в Америка е просто краткотрайно явление или наистина може да промени правилата на играта. „Бизнес Инсайдър“ представя гледната точка на специалист по въпроса.

Според ново изследване на бившия петролен мениджър Леонардо Маугери, публикувано от Висшето училище по Управление към Университета на Харвард, се прогнозира, че бумът в най-големите находища на шистов газ в САЩ ще продължи най-малко още едно десетилетие. Става дума за обектите Бакен в Северна Дакота и Игъл Форд и Пърмейн Бейзин в Тексас.

Специалистът стига до това заключение като калкулира настоящата плътност на сондажите – колко кладенци има на дадена площ от шистовото находище, подобряващата се ефективност на съоръженията, резултатът от подобреното време за сондиране и по-ниските разходи за сондаж. Маугери прогнозира още, че новата инфраструктура, която ще бъде създадена, ще направи инвестирането в подобни находища по-евтино.

Прогнозата за другите шистови находища в САЩ остава несигурна. Специалистът обаче уверява, че САЩ ще бъде най-големият производител на шистов газ в света в следващите десет години. С това страната ще добива повече енергийни суровини от Русия и Саудитска Арабия.

Автор: Саня Трайчевска

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...