САЩ са притеснени от европейския план за заобикаляне санкциите срещу Иран

26.09.2018 | 15:55
по статията работи: econ.bg
В началото на юни директорът на отдела за политическо планиране на Държавния департамент на Брайън Хук обяви, че Съединените щати възнамеряват да сведат "до нула" приходите на Иран от продажбата на нефт с помощта на пакет санкции
САЩ са притеснени от европейския план за заобикаляне санкциите срещу Иран
Снимка: Youtube.com

Държавният секретар на Съединените американски щати Майкъл Помпео във вторник осъди плана на Европейския съюз за заобикаляне на американските финансови санкции срещу Иран, предава АФП.

В реч по време на конференция, организирана в Ню Йорк от неправителствената организация "Обединени срещу ядрен Иран" (United Against Nuclear Iran), Помпео заяви, че е "притеснен и дълбоко разочарован" от изявлението в понеделник на държавите, които продължават да поддържат Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД). "Това е едно от възможно най-контрапродуктивните за регионалния мир и сигурност действия", отбеляза Помпео и обвини Европейския съюз, че по този начин "циментира водещата позиция на Иран като държава спонсор на тероризма".

"Представям си как корумпираните аятоласи и Ислямският революционен гвардейски корпус са се забавлявали тази сутрин", добави Помпео по време на реч, прекъсвана на няколко пъти от демонстранти срещу политиката на САЩ към Иран. Външният министър на ЕС Фредерика Могерини късно в понеделник обяви, че според инспектори от ООН Иран спазва СВПД и че споразумението е от полза за международната общественост.

Тя обяви, че Евросъюзът разработва правни рамки и алтернативни начини за финансови разплащания, които ще позволят на компаниите да продължат да купуват нефт и да развиват бизнес с Иран, въпреки американските санкции. БГНЕС припомня, че през май 2018 година президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон напуска Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) — споразумение, договорено по време на предшественика му Барак Обама, което предвижда ограничения за разработването от Техеран на ядрени технологии срещу отмяна на съществуващите санкции, наложени от Съвета за сигурност на ООН, както и тези въведени едностранно от САЩ и Европейския съюз.

В началото на юни директорът на отдела за политическо планиране на Държавния департамент на Брайън Хук обяви, че Съединените щати възнамеряват да сведат "до нула" приходите на Иран от продажбата на нефт с помощта на пакет санкции, който ще влезе в сила на 4 ноември.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....