Саудитска Арабия инвестира 30 млрд. евро в образование

25.03.2014 | 17:22
по статията работи: Десислава Маданска
Ролята на жените в обществото все повече нараства, смята доктор Шаман Рахим
Саудитска Арабия инвестира 30 млрд. евро в образование

14,930 млрд. долара е инвестирала Саудитска Арабия в образованието през 2007 г., като се очаква тази година сумата да достигне до 30 млрд. евро. Това заяви доктор Шаман Рахим, преподавател в университета Dar Al Hekma в Джеда, Саудитска Арабия, гост лектор на студенти от факултета „Международна икономика и политика“ в УНСС. Д-р Рахим е основател на първия спортен клуб във висшето учебно заведение, основател и съветник на MUN клуб на Обединените нации, какъвто има и в УНСС.

По време на лекцията тя говори за историята и развитието на образованието на жените в Саудитска Арабия. Беше обърнато внимание на прогреса на страната през последните години, както и на приноса и ролята на жените за неговото осъществяване.

Нивото на образованост в страната е 90,4%, а сред жените е 82%.

Икономиката на Саудитска Арабия се основава и развива на базата на търговията с петрол. 75% от приходите на страната идват от продажбата на петрол, като суровината представлява и 90% от износа на кралството.

В своята лекция доктор Рахим проследи историята на женското образование в ислямската държава.

По думите й саудитската образователна политика е различна от тази в останалите арабски страни, тъй като на някакъв етап от историята си всички арабски държави са били колонизирани. Саудитска Арабия не е била колонизирана от никого. Затова сега образователната политика може да се моделира спрямо нуждите на страната, както и преподаването на ислям, тъй като всичко е базирано на религията. Ислямът не е просто религия, той е начин на живот и ни учи да постъпваме правилно, заяви д-р Рахим.

„Ние сме различни от останалите. Момичетата в Саудитска Арабия са много по-консервативни. Не могат да излизат свободно, както могат връстниците им в други държави“, добави тя.

Въпреки това много жени участват дейно в бизнеса в Саудитска Арабия. Много от тях са започнали свой бизнес.

При жените в Саудитска Арабия парите идват по два начина – или от бащата, или от съпруга. Когато момичето се омъжи то получава зестра от бъдещия си съпруг. Жената сама преценява какво да направи с въпросната сума. Най-често средствата се спестяват и с тях се започва нов бизнес.

В момента жените в Саудитска Арабия практикуват най-разнообразни професии като архитект, лекар, пилот и по нищо не отстъпват на представителките на нежния пол от останалия свят.

„Нарастващата роля на жените в обществото на Саудитска Арабия показва и факта, че те са част от глобализационните процеси. Глобализацията е в ход и за нашия факултет, и за нашите специалности "Международни икономически отношения", "Международни отношения" и "Политология", заяви проф. Антоанета Василева, декан на факултет „Международна икономика и политика“ в УНСС. Тя посочи, че на студентите се предлага голям избор от извънкласни инициативи, като непрекъснато се случва нещо ново. Такъв е примерът със студентската кръгла маса, която се проведе преди две седмици, последвалата я конференция „Балканите в XXI век – българският поглед“, срещата на студентите с френския посланик Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, както и предстоящата среща с търговския аташе на Южна Корея.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...