Световноизвестният архитект Норман Фостър с проект на Черноморието ни

12.12.2007 | 16:33
по статията работи: Апостол Апостолов
Най-важното за Фостър, както самият той казва, е в сградите, които проектира, да се опита да въплъти душевността на онези, които по-късно ще ги обитават
Световноизвестният архитект Норман Фостър с проект на Черноморието ни

Лондонската компания "Фостър + Партньори" е проектирала терен от Черноморското ни крайбрежие, наречен Black Sea Gardens. На площ от 2000 декара, на север от варненския град Бяла, ще бъдат изградени 5 селища. Това стана ясно днес по време на пресконференция в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София, където беше открита изложбата "Архитектурата на Норман Фостър". Специално за церемонията в столицата ни пристигна световноизвестният архитект. Той подчерта, че при разработването на проекта е целял да запази естествения характер на мястото.

От българска страна събитието уважиха премиерът Сергей Станишев, министърът на регионалното развитие и  благоустройството Асен Гагаузов, директорът в Международната академия на архитектурата и вицепрезидент на Международна фондация "Яков Чернихов" арх. Георгий Станишев. Изложбата се организира по инициатива на международната фондация с подкрепата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на културата.
 


Експозицията представя разнообразието от проекти на един от най-успешните световни съвременни архитекти – Норман Фостър - и неговия екип. Тя е тематично разделена на три части - "История и култура", "Инфраструктура" и "Обществено пространство".

"Целта на инициативата е да покажем, че авангардните архитектурни проекти се съчетават с устойчивото развитие на околната градска среда, че обновлението на градската инфраструктура може да се осъществи, като се запазят сградите с историческо и културно значение", каза министър Гагаузов.

Чувствителността към околната среда, залегнала в основата на философията на Фостър, не е ограничена до осъзнаването на климатичните промени, енергийната ефективност и ограничаването на въглеродните емисии или до мега-градовете и негативните ефекти от тяхното разрастване. Отвъд тези аспекти, неговата стратегия отчита културните и историческите характеристики на мястото, за което е предназначен проектът, показвайки как архитектът трябва да работи в комплексния контекст на обкръжението.

Най-важното за Фостър, както самият той казва, е в сградите, които проектира, да се опита да въплъти душевността на онези, които по-късно ще ги обитават. Това е и причината всеки един негов проект да носи своите уникални специфични особености.

Проектът Black Sea Gardens се състои от сгради, разпръснати по хълмовете, където няма да има никакви автомобили. Предвижда се да бъдат изградени тесни улички и гъсто подредени жилища. За посетителите и живеещите ще бъдат създадени условия за развитие на спа-терапии и центрове за различни занимания. Това ще бъде зона, свободна от парникови емисии и автомобили.Ще бъдат запазени съществуващият релеф и растителността. Част от енергията, необходима за нуждите на селището, ще бъде набавяна чрез биомаса. Стилът на единичните сгради, разпределени в групи, ще е близък до традиционната българска архитектура"Всички проекти, които сме изложили, имат една обща тема, която ги свързва, а именно - уважението към историята, заяви Норман Фостър и допълни, че основната идея, която се е опитал да подчертае, може да се определи с една дума - "споделяне". Всички детайли в експозицията изтъкват неразривната връзка на сградите с природните красоти и околната среда.

Запитан как вижда града на бъдещето, Фостър заяви, че той не е футуролог, а архитект. Според него предизвикателството е да се намери идеалният баланс чрез съчетаване на автомобилната експанзия и природата. "Трябва да се намери златната нишка, в която човекът да се чувства едновременно и удобно, и свободно", смята световноизвестният архитект.

На пресконференцията стана още ясно, че за първи път у нас изложба на Фостър се представя с каталог, преди самата изложба да се състои.
Компанията "Фостър + Партньори", основана през 1967 г. от Норман Фостър, следва няколко основни линии в своята практика: връзката старо – ново, инфраструктурата като ключ към успешното функциониране на общностите и обществените пространства между сградите. Всички тези елементи са определящи за всеки град в развитие. Изложбата предлага поглед към града в миниатюра - едно променящо се взаимодействие между история, култура, комуникация и локация.

Екипът на "Фостър + Партньори" е осъществил изключително разнообразни и авангардни проекти за създаване и обновление на градска среда, обществена инфраструктура, летища, частни сгради и сгради с културно значение, офиси и дизайн на продукти. Много по-рано от редица други архитекти Фостър изследва устойчивите подходи към архитектурата.

Едни от най-популярните проекти на "Фостър + Партньори" са обновеният стадион Уембли (на снимката долу), кулата Swiss Re и Милениум Бридж в Лондон, куполът на Райхстага в Берлин, мостът-виадукт Мийо във Франция, летището в Хонконг. В момента екипът на компанията работи по най-големия световен инфраструктурен проект – летището в Пекин, както и по обновяването на легендарния стадион "Камп Ноу" в Барселона.От създаването си до днес компанията е получила над 440 награди и официални признания за успех и е спечелила над 80 международни конкурса.

До 15 януари 2008 г. посетителите в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София ще могат да разгледат макети, фотографии, скици и видео-изображения на 30 вече реализирани, изграждащи се и планирани авангардни архитектурни проекти на Норман Фостър. Това е втората изложба, която се провежда в София в рамките на проекта "Седмици на европейската архитектура  в България".
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
На този ден 14.04   73 г. – По време на римската обсада на израелската крепост Масада стотици евреи извършват акт на масово самоубийство, за да не бъдат пленени. 971 г. – След...