Словения отрече да се нуждае от спасителна помощ

10.04.2013 | 10:45
по статията работи: Петя Бързилска
Според доклад на ОИСР страната е под заплаха от "тежка банкова криза"
Словения отрече да се нуждае от спасителна помощ

Министър-председателят на Словения се опита да спре спекулациите, че страната ще се окаже следващата държава-членка от еврозоната, нуждаеща се от финансов спасителен пакет. Същевременно в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се казва, че има опасност страната да е под заплахата на „тежка банкова криза“, пише британският в. „Гардиън“.

Вчера словенският премиер Аленка Братушек заяви в Брюксел, че нейното правителство е ангажирано с подобряване състоянието на словенските банки. В момента банковият сектор в страната страда от голямото ниво на „лоши“ кредити на фона на задълбочаващата се рецесия.

Братушек призна, че задачата пред Любляна не е лесна, но отрече, че държавата ще е принудена да иска международна помощ.

От ОИСР заявиха, че са притеснени от състоянието на словенските банки. Според експертите страната може да бъде изключена от финансовите пазари, освен ако администрацията на Братушек не предприеме решаващи мерки. В доклада за Словения за 2013 г. на ОИСР се казва, че в сектора е имало твърде голямо поемане на риск, слаб мениджмънт и ограничен регулаторен контрол.

Държавата се нуждае също така и от средства за запълване на дупки в бюджета и заради държавния дълг. Според оценки на експерти до края на годината Словения ще има нужда допълнително от над 3 млрд. евро.

Същевременно банковият сектор в страната е сравнително малък. Той заема под 1,5% от брутния вътрешен продукт (БВП). За сравнение този в Кипър беше осем пъти повече от БВП на островната държава, когато Никозия поиска спасителен пакет от международните кредитори.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...