Софиянци ще пътуват до Бизнес парка с метро след 2 години 6

25.04.2013 | 15:30
по статията работи: Марио Евстатиев
По време на строежа ще бъде затварян частично булевард "Александър Малинов"
Софиянци ще пътуват до Бизнес парка с метро след 2 години

От Централна гара до Бизнес парка в "Младост" IV с метро – това ще стане реалност през 2015 година, когато ще бъде завършен третият етап от разширението на първи метродиаметър на софийското метро, съобщава iNews.bg.

Първата копка на новия участък от разширението на метрополитена беше направена днес на официално тържество, на което присъстваха президентът Росен Плевнелиев, министърът на транспорта и съобщенията Кристиян Кръстев, вицепремиерът и министър по усвояване на европейските средства Илияна Цанова, кметът на София Йорданка Фандъкова и инж. Стоян Братоев – изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД. 

Новият участък от столичното метро - от ж.к "Младост" I до Бизнес парка в ж.к. "Младост" IV ще бъде с общо три метростанции и дължина от 2,62 км. Изграждането на трасето е поверено на три фирми, избрани след конкурс, и ще струва 85 млн. лева.

По време на строежа ще бъде затварян частично булевард "Александър Малинов", което ще доведе до известни затруднения в движението.

В тази връзка Фандъкова призова за търпение от страна на гражданите и обеща, че след завършване на проекта, тези малко над 2 км от булеварда ще бъдат изцяло преобразени – с ново осветление, нова настилка и разширени.

Столичани ще усетят истинския ефект от разширението на метрото след завършване на тази важна отсечка, тъй като основната част от автомобилния трафик се генерира именно от Бизнес парка и учебните заведения, разположени в района.

Според експертни разчети, около 6 000 автомобила по-малко ще кръстосват улиците на София след завършване на строежа. Прогнозният пътникопоток на участъка пък възлиза на 30 000 души дневно.

Снимките от първата копка може да видите в галерията на Econ.bg.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...