Спират парите по ОП "Конкурентоспособност"?

18.02.2011 | 13:47
по статията работи:
ИАНМСП отхвърлила предложенията на фирми без да ги разгледа
Спират парите по ОП "Конкурентоспособност"?

Избухването на скандал около резултатите по процедурите по програма "Конкурентоспособност" застрашава страната ни с нови наказателни процедури и спиране на втората по значимост програма на Европейския съюз, съобщи EBF Business TV. Според неодобрени кандидати, някои от кандидатствалите избирателно са получавали указания от Агенцията, администратор на програмата, докато други са били лишени от тази услуга. Над 60% фирмите кандидати по процедура „Технологична модернизация в малки и средни предприятия" са отхвърлени без предложенията им да бъдат разгледани.

От ръководството на агенцията Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП), която е администратор на програмата, заявиха, че причината за големия брой неодобрени кандидати е неспособността на българските фирми да подготвят документите си.

Кандидатствали обаче твърдят, че между Изпълнителната агенция и потенциалните бенефициенти липсва комуникация, а при искане за среща или задаване на конкретен въпрос по телефона, на кандидатите се отговаря абстрактно, чрез дословно цитиране на неясния текст в искането за разясняване. Също се оказа, че някои от кандидатите избирателно са получавали указания, от които други са били лишени.

При излизането на резултатите от класирането по процедурата „Технологична модернизация в големи предприятия" обаче, на първо място от общо двадесет бенефициенти е класирана частната сливенска болница "Хаджи Димитър", чиито собственик е подалият скандално оставка бивш сливенски зам.кмет д-р Пенков, срещу който през изминалата година бе образувано досъдебно производство за документно престъпление.

Сред останалите спечелили фигурира и предприятие, чиито собственик също е бил разследван за конфликт на интереси при спечелването на обществена поръчка за снабдяване на армият. Всички тези обстоятелства застрашават страната с нови наказателни процедури и спиране на втората по значимост програма на Европейския съюз след тази за подпомагане на селските райони.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...