Срив на борсите в Китай принуди властите да преустановят търговията

04.01.2016 | 14:38
по статията работи: Даниел Василев
Анализатори очакват продължаване на разпродаването на ценни книги на китайските компании
Срив на борсите в Китай принуди властите да преустановят търговията
Снимка: thinkstockphotos.com

Фондовата борса в Шанхай започна търговската година с най-слабото представяне в историята си, след като за първите няколко часа след отварянето си основният борсов индекс CSI 300 се срина със 7,02%. Това принуди властите в Пекин да преустановят търговията на акции, облигации, фючърси и опции на стойност повече от 7 трилиона щатски долара, като по този начин буферите срещу тоталния срив на местния пазар бяха подложени на тест още от самото начало на търговската година, предаде Bloomberg.

Търговията на Шанхайската фондова борса беше преустановена за 15 минути, след като CSI 300 вече беше изгубил 5% от стойността си. Въпреки това, превантивният ход не успя да спре срива на борсата, който продължи и веднага след отварянето ѝ. Това принуди властите да преустановят търговията дълго преди края на работния ден, в 13:34 часа шанхайско време, въпреки че преди окончателното си затваряне тя успя да изгуби още малко повече от 2%.

Графика 1: Индекс CSI 300 на Шанхайската фондова борса

214837

Източник: Bloomberg

Сривът на втората по големина фондова борса в света дойде след като беше оповестена информацията за индекса на мениджърските поръчки в страната през декември, който отчита 10-ти слаб месец, спадайки до 48,2 пункта през декември, след като месец по-рано също се задържа в негативна територия – 48,6 пункта. Това, според мнозина анализатори, означава, че акциите на някои от големите индустриални компании в страната ще започнат да се разпродават, като най-голямата продажба на ценни книги се очаква да се случи в края на първата седмица, въпреки че и днес ценните книги на много компании се разпродаваха.

„Това е изключително драматичен старт на годината“, коментира Кхием До от Baring Asset Management, цитиран от Bloomberg. Според него фондовият пазар е стана изключително непредвидим в контекста на забавянето на местната икономика. Продаваха се и акции на китайски компании, листнати на борсата в Хонконг.

Това е вторият срив на фондовия пазар в Китай през последната половин година, след като предишният балон, създаден посредством намаляването на основните лихвени проценти от страна на Народната банка на Китай, започна да се пука на 12 юни 2015 г. Тогава само за първите 3 седмици от началото на срива Шанхайската фондова борса беше загубила повече от 30% от капитализацията си, а 1400 компании – повече от половината фирми, листнати на борсата – подадоха молби за преустановяване на търговията с цел предотвратяване на още по-тежките загуби. До началото на август, след два особено тежки търговски дни, общите загуби достигнаха 4 трилиона долара.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия изток...