Столицата ни е сред градовете с най-замърсен въздух

09.03.2014 | 13:14
по статията работи: Елица Елефтерова
Над 100 дни в годината дишаме въздух, съдържащ прахови частици над нормата
Столицата ни е сред градовете с най-замърсен въздух
Снимка: Sxc.hu

България е най-замърсената страна в Европа. Тази констатация е от годишния доклад на Европейската агенция за околна среда. Класацията за най-мръсен въздух е оглавена от град Перник. На второ място е Пловдив, а след него са Плевен и Добрич на четвърто и пето място.

Столицата ни София попада на 11-а позиция в общата класация. Следващата посочена столица е чак на 57-мо място и това е Букурещ, на 75-то място по замърсеност е Любляна. За сравнение - градовете в Европейския съюз, в които въздухът е най-незасегнат от мръсотията, са Мадрид, Париж, Амстердам и Брюксел.

Причината за замърсяването на въздуха е ясна - фините прахови частици, съобщава bTV. Те са основният и най-масов замърсител на атмосферния въздух. Отделят се от автомобилите, домашните печки и промишлените предприятия.

Наистина България и София са едни от най-замърсените градове в Европа. Не можем да  скрием този факт”, коментира Валери Серафимов от „Мониторинг на въздуха”.

По думите му над 100 дни в годината дишаме въздух, съдържащ прахови частици над допустимата норма. Според регулациите на ЕС, подобни дни не бива да бъдат повече от 35.

Трябва да знаете, че във всички градове, където се измерват тези частици, има проблем с този замърсител. Това са над 35 населени места - Перник, Пловдив, и всички окръжни градове”, допълва експертът.

Хилядите автомобили и задръстванията, битовото отопление, гъстите мъгли и ремонтните дейности тровят здравето ни. Обновяване на транспорта и по-често почистване на града са основни мерки, които трябва да се предприемат.

Основният ни приоритет е обновяването на градския транспорт в столицата. Само за пример мога да дам, че от допълнителните метровлакове, дефакто ние спестяваме около 2,7 тона вредни емисии всяка година”, обяснява Мария Бояджийска, зам.-кмет на СО.

Според екоекспертите обаче, България е на челна позиция в Европа по процентите на въглероден оксид и серен диоксид, изхвърляни от индустрията и автомобилния трафик.


Очаква се през април тази година Изпълнителната агенция по околна среда и водите да публикува своя годишен доклад. По предварителни данни, новините няма да бъдат добри - не се констатира никакво подобрение на качеството на атмосферния въздух.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....