Стопански факултет към ТУ-София събра световни икономически умове на конференция

19.07.2016 | 16:05
по статията работи: Стефан Марков
Деканът проф. д.ик.н. Младен Велев демонстрира новаторски методи във воденето на международен симпозиум от подобен ранг
Стопански факултет към ТУ-София събра световни икономически умове на конференция
Снимка: Стопански факултет към ТУ-София

2016-а година е юбилейна за един от факултетите на Техническия университет в София – Стопанския. Създаден през 1991-а – днес той вече е сред водещите във ВУЗ-а и се радва на голям интерес от страна на студентите. Целите, с които е нагърбен при появата си вече са изпълнени от Стопанския факултет. В началото на 90-те години у нас резонно има засилен интерес  към обучение, съчетаващо икономически и мениджърски дисциплини със засилена подготовка в областта на индустриалните и информационните технологии. В днешни дни СФ към ТУ-София гледа уверено към нови хоризонти на развитие, така че отново да е в услуга на своите студенти и техните потребности.

СФ е най-отвореният към международно сътрудничество факултет. Неговите лектори са канени перманентно на конференции по различни точки от земното кълбо, а специалистите и кадрите, които произлизат от него са високо ценени навсякъде. За разлика от много други университети, филиали и факултети в България – Стопанският към ТУ-София задава дневния ред в областта на маркетинга и мениджмънта, а не следва вече утъпканите и лесно достижими пътеки в тази комплицирана сфера.  Той върви крачки пред другите и затова е привлекателен – както за родни чужди студенти, така и за преподавателските ешелони.

Факултетът разполага с висококвалифициран преподавателски състав, многократно специализирал в световни университети. Той успешно съчетава преподаването с научно-изследователската дейност.

Стопански факултет извършва и активна научно-изследователска дейност. Той издава научното списание “Индустриален мениджмънт” и организира и провежда ежегодна Международна научна конференция “Мениджмънт и инженеринг”. Поддържа активни международни контакти с университети от Европа и други континенти.

Стопански факултет е активен член на Асоциацията на преподавателите по икономика и управление в индустрията  и на Научно-техническите съюзи.

В състава на Стопански факултет са включени две катедри: Инономика, индустриален инженеринг и мениджмънт и Правни и хуманитарни науки. В Стопански факултет се предлага бакалавърско обучение по специалностите: Индустриален мениджмънт; Стопанско управление; Публична администрация.

За да се илюстрира по-ясно що за кадри подготвя СФ към ТУ-София е достатъчно да се отбележи, че негови възпитаници са настоящият президент Росен Плевнелиев и председателят на КРИБ – Кирил Домусчиев.

Не е изненадващо, че тазгодишната международна конференция „Мениджмънт и инженеринг”, организирана от Стопанския факултет се превърна в едно от университетските и икономически събития на 2016-а. XIV-ото издание на традиционната конференция отново се състоя в Созопол, където Техническият университет има своя база.

Приключилият наскоро международен симпозиум пожъна небивал успех и зададе пътя, по който трябва да се развиват в следващите години мениджърските и маркетингови отдели на големи, средни или малки фирми. Разбира се, ако техните намерения са да не тъпчат на едно място, а да стъпват на здрави основи, даващи им допълнителна увереност и устойчива перспектива за разрастване и привличане на нови клиенти.

На международната конференция „Мениджмънт и инженеринг” присъстваха гости и лектори от над 10 страни от 3 континента. Събитието в Созопол не пропуснаха и доста български компании, чиито представители попиваха жадно нови знания и методи, чрез които управляваните от тях предприятия със сигурност биха излезли с едни гърди пред конкуренцията у нас, а също така биха били равностойни на външния пазар.

222642

Деканът на Стопанския факултет проф. д.ик н. Младен Велев пък демонстрира, че да се води и председателства международна конференция – не обезателно е скучна, но задължителна работа за него, а с това и за участниците. Похват, чрез който проф. Велев нагледно показа, че за да се постигне желан краен резултат е необходим арсенал от различни подходи към аудиторията. Респективно – клиентелата, таргетът на дадена фирма или слушателите. Нещо повече – модерно е научната дейност да върви успоредно с разведряваше на атмосферата, което повдига духа и работоспособността на участници и гости. Ето защо не беше случайно това, че конферентната зала се пукаше по шевовете. Недоволни и отегчени липсваха. Доказателство за това е, че всички се поинтересуваха отсега възможно ли ще бъде и догодина да част от международната конференция „Мениджмънт и инженеринг” в красивия Созопол.

В обобщение е добре да кажем и да се похвалим, че и в България има университет и факултет, който събужда реален интерес по света. Прави го с много усилия, но най-вече с желание и можене на ръководните фактори. Надежда за българското образование има – има го и светлия пример – Стопански факултет към ТУ-София.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...