Строителят на лот 2 на "Тракия" ясен в началото на март

12.11.2009 | 19:13
по статията работи:
9-10 български фирми могат да участват в търга, обяви министър Росен Плевнелиев. Възможно е офертите да се съхраняват в сейф на БНБ
Строителят на лот 2 на "Тракия" ясен в началото на март

В понеделник всички, отговарящи на критериите европейски компании, ще могат закупят документация от Агенция "Пътна инфраструктура" и да участват в търга за строителството на Лот 2 на автомагистрала "Тракия". Това стана ясно на официална церемония по откриване на тръжната процедура, предаде Агенция „Фокус".

Обектът предвижда строителството на участъка Стара Загора - Нова Загора с дължина 31,800 км (от км 210+100 до км 241+900). Прогнозната стойност на проекта е 96 млн. евро

Церемонията се проведе на открито, в края на магистралата близо до Стара Загора. На нея присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, както и кметовете на Стара Загора и Нова Загора - проф. Светлин Танчев и Николай Грозев.

Агенцията за обществените поръчки е стартирала тръжната процедура точно в 14.00 часа днес. Компаниите, които имат желание да участват и отговарят на критериите, ще имат на разположение два месеца, за да подготвят своите оферти за строителството на участъка. Документите за достъп до конкурса ще струват 120 лв.

В началото на март, по думите на министъра, ще бъде избран изпълнителят. В МРРБ вече са получени запитвания от френски, испански и гръцки компании за участие в строителството.

Участието на европейските компании ще направи състезанието честно, смята Плевнелиев. Той допълни, че поне 9 - 10 сериозни български фирми и консорциуми ще могат да участват в търга за строителството на участъка от магистралата.

Дълбоко се съмняваме, че чуждестранните компании ще подходят към първия търг за лот 2 по-скоро предпазливо. Ако това обаче се случи, през следващата година имаме да обявяваме търгове за девет лота. Вярвам, че тогава те вече ще са събрали сили и желание, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Обмисля се идеята офертите на кандидатите да бъдат съхранявани в сейфовете на Българската народна банка (БНБ).

Ако в България нещо се счита за еманация на сигурността и информацията, това е БНБ. Ще преговарям с тях да ни отделят една заседателна зала и един сейф и ако може там да работим. Не трябва да има и капчица съмнение, коментира Плевнелиев.
Според него има много елементарни начини, по които да се гарантира честността и прозрачността.

Пожелавам си искрено на 3 май догодина да правим "първа копка" на лот 2 на автомагистрала „Тракия" точно на това място. Надявам се да видим едно честно състезание между поне 10 - 15 сериозни компании с капацитет и възможности да направят магистралата, завърши министър Плевнелиев.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов посочи, че едно от условията, на които трябва да отговарят кандидатите, е да имат приход от дейност, сходна с предмета на поръчката, в размер на 200 млн. лв. за периода 2006-2008 г. За период от пет години компаниите трябва да имат изпълнени сумарно поне 35 км обекти, които са сходни с предмета на поръчката - автомагистрали, пътища от републиканската пътна мрежа първи и втори клас, или приравнени като технически параметри на тях.

Кандидатите трябва да представят график за изпълнението на строително-монтажните работи в срок до 25 месеца, информира пресцентърът на МРРБ.

Фирмите, които ще подадат документи за участие в проекта, трябва да имат възможност да осигурят собствени средства или чрез подходящи банки финансиране в размер на 20 млн. лв. Те трябва да представят и график за изпълнението на участъка в рамките на 25 месеца, но с някои зададени ограничителни условия. Например - етапите, за които трябва да бъде изпълнен строежът, трябва да се движат във финансово отношение между 2 и 5% от общата стойност, без последните четири етапа, които трябва да бъдат минимум 10 % от стойността на лота. Всеки етап трябва да включва строителни работи, които ще бъдат завършвани напълно.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Габровец лежи на смъртен одър: - Жено, тук ли си? - Тук съм... - Сине, тук ли си? - Тук съм... - Дъще, тук ли си? - Тук съм... - Е, тогава що свети лампата в коридора?
На този ден 21.04   753 г. пр.н.е. – Ромул и Рем основават Рим. 1509 г. – Хенри VIII става крал на Англия след смъртта на баща си Хенри VII. 1526 г. – Бабур, наследникът на...