Строят хотел от световната марка Novotel в София

14.04.2011 | 15:40
по статията работи: Лили Бончева
Проектът е съвместен между световния оператор Accor и българската инвестиционна компания MHQ. Част от хотела ще бъде заета от офис площи
Строят хотел от световната марка Novotel в София

Кодова дума за SMS-играта на Econ.bg: PORTAL

Повече за играта ще научите ТУК. Участвайте, за да  спечелите големите награди, които раздаваме по случай 10-ия рожден ден на Econ.bg!

Хотел с марката Novotel ще бъде построен в София. Проектът е съвместна инициатива между световната компания за управление на хотели Accor и българската инвестиционна компания MHQ Ltd.

Предвижда се хотелът, който ще е от среден клас и ще бъде насочен основно към бизнес клиенти, да бъде окончателно завършен през януари 2013 г. Ако плановете бъдат изправарени, е възможно той да заработи още в края на 2012 г.

Прогнозният бюджет на проекта е около 22 млн. евро. Инвеститорът MHQ има предварителна договорка за частично финансиране на проекта с "Уникредит Булбанк".

Хотелът ще се намира на бул. "Цариградско шосе", в оформилата се нова бизнес зона извън центъра на София в непосредствена близост до търговския център The Mall.

mestopolojenie_752

Хотелът ще се намира на бул. "Цариградско шосе"

Интересна подробност от инициативата е фактът, че освен с хотелска част, сградата ще разполага и с офис площи от клас А за отдаване под наем. Разгърнатата застроена площ на сградата ще е 23 хил. кв. м. 9600 кв.м. ще са предназначени за хотела, а 8100 кв.м. - за офиси. Сградата ще има 15 надземни и 3 подземни етажа. Основната обслужваща част на хотела ще бъде разположена на първите две нива на сградата, офисната част - на следващите шест нива, хотелските стаи ще заемат последните седем етажа, а трите нива под земята ще са предназначени за паркинг.

Хотелът Novotel ще има 177 стаи, от които 4 апартамента, 4 за хора със затруднено придвижване, 6 конферентни зали, зона за релакс, ресторантска част и лоби бар.

"След щателно проучване на пазара, извършено от HBS Global Group и King Sturge, установихме, че София има нужда от бизнес ориентирана хотелска схема, задължително управлявана от международен оператор. След преценка на възможните кандидати и преговори се спряхме на Accor", обясни управляващият директор на MHQ Борислав Спасов. MHQ вече има дългосрочен договор за управление със световната верига.

Офис частта от сградата ще се управлява и отдава под наем от международната компания King Sturge.

"Независимо от голямото предлагане на офис площи в София, считаме че в момента липсват качествени офиси от клас А на пазара", каза още Спасов.

"Една от основните ни цели е да комбинираме двете предназначения на сградата по възможно най-добрия начин", обясни от своя страна ръководителят на българския офис на King Sturge Андрю Пиърсън. Това взаимодействие ще бъде реализирано от една страна чрез две различни фасади на сградата, символизиращи двете функции. От друга страна, частта с офисите ще бъде с отделен достъп от хотела.

novotel_two_faces_510

Двете различни фасади на сградата ще символзират двете й предназначения

"Основен проблем на българския пазар е това, че се строят огромни офиси, голяма част от които остават празни. Компактният размер на нашите офиси е едно от големите предимства на проекта. Другото е самото разположение на сградата - в новата бизнес зона на София, между летището и центъра на града", допълни Пиърсън.

"Присъствието на Франция в България ще бъде засилено. В инициативата на Accor се съдържа обещание за нови френски инвестиции в страната", коментира френският посланик у нас Н. Пр. Филип Отие, който припомни, че това не е първият голям френски проект у нас - през пролетта на 2009 г. беше открит първият магазин от веригата за бързооборотни стоки "Карфур" (Carrefour) в Бургас, а през 2010 г. - и този в София. "Новият проект ще подпомогне развитието на ноу-хауто в сектора на туризма, тъй като, както знаете, моята страна е световна туристическа дестинация", изтъкна Отие. "Проектът ще допринесе за развитието на бизнес туризма в страната и за връзките между България и Франция като цяло", допълни посланикът.

"В строителството на сградата ще участват около 200 души", обясни Борислав Спасов в отговор на въпрос на Econ.bg. "В нашите хотели стандартът е да има по 1 служител на 3 стаи. Но това колко хора точно ще работят в хотела, зависи от услугите, които ще се предлагат", допълни от своя страна главният оперативен директор на Accor за Унгария, Словакия, България и Балканите Антоан Гуего.

novotelhotel_808

Хотелът от среден клас Novotel ще бъде готов през януари 2013 г.

Инвестиционна компания MHQ Ltd. е създадена специално с цел реализация на проекта. Тя е дъщерна на строително-инвестиционната компания "Маркан" ООД, основана през 1993 г. Компанията е участвала в реализацията на проекти в столицата, като бизнес центровете "Хермес парк София", "Мегапарк". Освен в София, компанията строи и в други градове на страната, като Пловдив и курортните центрове Боровец, Банско и Слънчев бряг. Участва в изграждането на хотелските вериги "Авион" и "Уайт фър". "Сред настоящите проекти на компанията са "България мол" на бул. „България", административната сграда на пл. "Македония" в София, инвеститор в която е гръцката "ГЕК Терна груп", както и заводът за производство на автомобили в Ловеч", обясни Борислав Спасов.

Френската компания Accor не стъпва за първи път в България. Тя присъства у нас със своя среден клас хотели още преди 1989 г., но през 1993 г. се изтегля от София, а хотелът Novotel в Пловдив е отдаден на франчайз. В настоящия момент Accor е представен в 90 страни с 4200 хотела с около 500 000 стаи. Служителите на компанията са около 145 хиляди, а приходите - 5,948 млн. евро. В портфолиото от хотелски марки на веригата - от луксозни до нискобюджетни, освен Novotel, са включени и други известни имена, като Sofitel, Pullman, MGallery, Suite Novotel, Mercure, ibis, all seasons, Etap Hotel, Formule 1, hotelF1 и Motel 6 и свързаните с тях услуги Thalassa sea & spa и Lenôtre.

antoine_guego_photo_285"17% от хотелите са собственост на Accor, 37% са взети под наем, 22% са управлявани от веригата (какъвто ще бъде и софийският Novotel), а 24% са отдадени на франчайз", обясни Антоан Гуего (на снимката вляво).

Със създаването на Novotel, Accor ще подготви втората фаза от навлизането си на българския пазар. Тя най-вероятно ще включва изграждане на хотел от нискобюджетната марка ibis. За тези по-далечни планове обаче Гуего беше лаконичен. Той обясни, че компанията развива своята дейност в Източна Европа по оста Любляна-Белград-София-Сараево-Тирана.

King Sturge е един от най-големите консултанти за недвижимо имущество в Европа, с 42 собствени офиса в 14 европейски държави, част от мрежа от над 215 собствени и асоциирани офиса в 47 страни по света. Компанията развива дейността си в България от началото на 2009 г. чрез офиса си в София.

accormhq_1_510

На снимката (отляво надясно): Андрю Пиърсън (King Sturge), Н.Пр. Филип Отие, Антоан Гуего (Accor), Борислав Спасов (MHQ)

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 08.04   217 г. – Римският император Каракала е убит от преторианския префект Макрин, който го наследява на трона. 1195 г. – Византийският император Исак II Ангел е...