Съдебният съвет ще обсъди дали да увеличи заплатите на магистратите

14.09.2017 | 09:00
по статията работи: econ.bg
Идеят е възнагражденията на младшите съдии и младшите прокурори да бъдат увеличени със 7%, а на всички останали ръстът да бъде със 127 лева, което е между 3 и 6%
Съдебният съвет ще обсъди дали да увеличи заплатите на магистратите
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще обсъди предложението на бюджетната му комисия от първи септември заплатите на магистрати да се увеличат със 127 лева. Точката е част от редовния дневен ред на пленума, който ще се събере за втори път след ваканцията.

Идеят е възнагражденията на младшите съдии и младшите прокурори да бъдат увеличени със 7%, а на всички останали ръстът да бъде със 127 лева, което е между 3 и 6%.

Според закона за съдебната власт най-ниските възнаграждения в съдебната система, т.е. на младшите магистрати, се равняват на удвоения размер на средномесечната заплата в бюджетната сфера (по данни на статистическия институт тя е около 960 лева). За да бъде направено това, както и да се вдигнат заплатите на всички останали със 7 на сто, са били необходими 24.5 млн. лева.

За пръв път ВСС обсъжда вариант за различно увеличение на възнагражденията на магистратите на различните нива. До момента с колкото се увеличаваше заплатата на младшите магистрати, с толкова се вдигаха и всички останали основни възнаграждения.

През март ВСС прие бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2018 - 2020 г. В нея за 2018 г. е предвидено увеличение на възнагражденията с 6.5 %. За 2019 г. и 2020 г. пък е заложено по 2% актуализация на заплатите в системата. Предвидено е увеличение на парите за ранг и клас.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
– Ало, полицията ли е? – Да, кажете! – Искам да съобщя за изчезнал човек. – От кога го няма? – Вече три поста не ми лайква... – Да не са тъпички? – Не,...
На този ден 12.07   1153 г. – Анастасий IV е избран за папа. 1543 г. – Крал Хенри VIII сключва брак с Катрин Пар – своята шеста и последна съпруга. 1806 г. –...