Създаването на "ботнети" да е престъпление, предвижда проект

25.06.2017 | 11:30
по статията работи: econ.bg
С предложенията за изменение се засилят мерките срещу пазарната злоупотреба
Създаването на "ботнети" да е престъпление, предвижда проект
Снимка: под лиценза на creative commons

Създаването на т.н. "ботнети", т.е. установяване на контрол от разстояние върху значителен брой компютри чрез заразяването им със зловреден софтуер след целенасочени кибератаки, да е престъпление предвижда проект за изменение на Наказателния кодекс. Той е публикуван в портала за консултации за обществено обсъждане. Повечето изменения в проекта са насочени към борба с тероризма и различни начини за неговото финансиране, както и осъвременяване на уредбата за компютърни престъпления.

Краят на миналата година законопроектът беше одобрен и внесен за приемане в 43-то Народно събрание, но поради предсрочното прекратяване на дейността му, той не беше разглеждан, което налага повторното му

внасяне в този парламент. Мотивите са изготвянето са обичайните - за синхронизиране на българското законодателство с европейското.

Информационни системи

"Безпроблемното функциониране и сигурността на информационните системи в ЕС са от жизненоважно значение за развитието на вътрешния пазар и на конкурентоспособна и иновационна икономика. В Наказателния кодекс вместо понятието "компютърна система" се въвежда по-широкото понятие "информационна система" и се допълват дефинициите в съответствие с определенията в европейското право", посочват вносителите на проекта.

В съответствие с европейските актове се синхронизират съставите на престъпленията и размера на наказанията за незаконния достъп до и незаконна намеса в информационни системи и компютърни данни, както и незаконното прихващане на такива данни.

Към действията, с които може да се извърши компютърно престъпление се добавят "пренасяне", "повреждане", "влошаване", "скриване" и "спиране на достъпа" до компютърни данни в информационна система.

Пазарна злоупотреба

С предложенията за изменение се засилят мерките срещу пазарната злоупотреба. Въведена е дефиниция на понятията "спот договор за стоки" и "бенчмарк". Първото е записано като договор за доставка на стока, търгувана на спот пазара, която се доставя веднага след окончателното прехвърляне на средствата по разплащателната сметка на участниците в платежния процес. Бенчмарк пък е всеки публикуван курс, индекс или цифра, който е направен публично достояние или се публикува и периодично или редовно се определя чрез прилагането на формула или по три други начина.

Срещу пазарните злоупотреби се предвиждат наказателни санкции, които са израз на по-силно обществено неодобрение от административните наказания. "Един интегриран и ефикасен финансов пазар и наличието на по-голямо доверие от страна на инвеститорите изисква лоялни пазарни отношения. Безпроблемното функциониране на пазарите на ценни книжа и доверието на обществеността в тези пазари са необходими предпоставки за икономически растеж и благоденствие", аргументират се вносителите на проекта.

С промените най-тежките форми на пазарна злоупотреба стават престъпления, поставят се ясни прагове за видовете поведение, които се считат за особено неприемливи.

Финансова система

За по-добра защита на еврото и на другите парични знаци се предлага допълнение в кодекса като се предвиждат две нови изпълнителни деяния - "приемане" и "превозване", с които се извършва престъпление. Разширява се и предметът на престъплението с добавянето на "парични знаци, които все още не са емитирани, но са предназначени за пускане в обращение като законно платежно средство".

Тези изменения са заради изпълнение на препоръката на Експертния комитет за оценка на мерките за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Тероризъм

Препоръките на комитета са, че използваната терминологията в българския Наказателен кодекс за престъплението тероризъм ограничава ненужно обхвата му до "който с цел да принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или пропусне нещо в кръга на неговите функции". Така българския закон не съответства на формулировката в международна конвенция, в която е записано - "всяко действие".

Измененията предвиждат разширяване на обхвата на състава на тероризма като думите "в кръга на неговите функции" се заличават и на практика изпълнителното деяние става "с всяко действие".

България е поставена под мониторинг и по темата за борбата с прането на пари и финансирането на тероризма. се разбира още от мотивите на проекта. В тях пише, че на 55-то заседание на комитета ще се разгледа доклад за напредъка на България и ако бъде преценено, че препоръките са изпълнени, България ще излезе от механизма на мониторинг. В противен случай на заседанието през декември 2017 г. пленумът на комитета ще обмисля поставяне на страната под така наречените "процедури за подобряване на съответствието".

Измененията допълват съществуващата уредба на финансирането на тероризма, като включват финансирането с цел набиране, обучаване и пътуване с цел тероризъм. Други промени пък разширяват обхвата на подбуждането към и заканата за извършване не само на тероризъм, но и на свързаните с тероризма дейности. Същото е направено и с допълненията за документната измама и кражбата, при които се въвежда нов квалифициран състав, когато деянието е извършено с цел тероризъм.

Въвеждат се и два нови текста в кодекса - за убийство, причиняване на телесна повреда или имуществени вреди чрез поставяне на взривно или друго смъртоносно на или във близост до място за обществено ползване.

Морското пиратство става престъпление

В сегашния вид на Наказателния кодекс пиратството е признато само по отношение на въздухоплавателен съд. Затова се добави и кораб, като по този начин всяко насилие, задържане или грабеж, в открито море или в международни води, извършен от екипажа на частен плавателен съд и насочен срещу друг плавателен съд, неговия екипаж или имущество ще се наказва като "морско пиратство".

"Морското пиратство" се въвежда като престъпен начин за пране на пари за финансиране на тероризъм.

Кражба на фирми

С предложенията за изменение се въвежда засилена защита срещу неправомерни действия, добили популярност в обществения живот като "кражба на фирма". Предвиждат нов квалифициран състав на документното престъпление - тогава, когато то се извършва с цел установяване на контрол върху чужда фирма, което ще се наказва със затвор от една до шест години.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...