С находки от Никополис ад Иструм в Никюп правят лапидариум

19.10.2005 | 11:59
по статията работи: econ.bg
Великотърновското село ще стане първото в страната с подобна забележителност

 

Лапидариум с археологически находки от древно-римското селище Никополис ад Иструм правят в Никюп. Така великотърновското село ще стане първото в страната с подобна забележителност. В музея на открито са събрани няколко колони, капаци на саркофази, мраморни части от сгради, които дават богата информация за архитектурата по онова време. Всички те са били разпръснати из селото. Официалното откриване на лапидариума е предвидено за края на октомври.

Инициативата за създаването на музея е на кмета Христо Лазаров. Чрез него той решил символично да свърже селото с Николопис ад Иструм.

Оказало се, че археологическите проучвания в района, правени през годините, са привлекли интереса най-вече на чужденците. Така туристите, които пристигат в селото, се интересуват единствено от построеното от римляните.

Сега с лапидариума в центъра на селото дори заблудените пътници могат да проявят интерес, не крие надеждите си кметът. Убеден съм, че това е нещо, което ще остане и след мен, допълва той. 

Никюп ще се сдобие с първата си забележителност благодарение на доброволния труд на местните хора. Чрез дарения са осигурени и оскъдните строителни материали. За по-тежката работа са ангажирани работниците, наети по линия на временната заетост. Наследството от миналото ще изглежда още по-внушително вечер, защото за триметровите колони ще бъде монтирано специално осветление. /в. "Янтра ДНЕС"

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
- Къде си?! - Реших да изчезна за малко, да видя дали изобщо ще усетиш отсъствието ми, дали ще ти липсвам поне малко. - Хайде да престанеш с глупостите, а?! - Добре де, шефе, идвам...
На този ден 20.04   1653 г. – Оливър Кромуел разпуска парламента в Англия. 1792 г. – Франция обявява война на Австрия и започва поредицата Революционни войни. 1841 г. – Във...