Тази година земеделските производители ще бъдат подпомогнати с над два милиарда лева 2

01.03.2017 | 16:25
по статията работи: econ.bg
При директните плащания има предвиден национален таван за България от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, който за 2017 година е в размер малко над 1 милиард и 500 милиона лева
Тази година земеделските производители ще бъдат подпомогнати с над два милиарда лева
Снимка: БГНЕС

Над два милиарда лева ще бъдат разпределени в кампанията за подпомагане на земеделските производители за 2017-а, съобщи за "Хоризонт" Георги Праматаров от Министерството на земеделието и храните. От днес започва кампанията за субсидиите за земеделие за тази година. 

При директните плащания има предвиден национален таван за България от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, който за 2017 година е в размер малко над 1 милиард и 500 милиона лева. Бюджетът става над 2 милиарда, ако към тази сума се добавят и сумите по три схеми за преходна национална помощ и част от мерките от Програмата за развитие на селските райони:

Ако включим към тези пари (които Брюксел ни определя като ресурс - 1,5 млрд. лева) и националните пари, които се разпределят по три схеми за преходна национална помощ и част от мерките от Програмата за развитие на селските райони, отиваме на над 2 милиарда бюджет, обясни още в предаването "Преди всички" Георги Праматаров, който оглавява дирекция „Директни плащания“ в Министерството на земеделието.

Системата ще бъде отворена от днес, но експертът посъветва земеделските стопани да декларират данните от идната седмица, защото в първите дни администрацията тества системата в реална среда. Затова и графиците за подаване на заявления в Областните дирекции се изготвят, считано от следващата седмица. 

От другата седмица да започнат да заявяват, тъй като първите няколко дни са, така да се каже, за настройка в самата администрация - преглед на права за достъп и така нататък.

Сроковете са разписани и в европейски регламенти, и в националното законодателство. Това е началната дата, от която производителите трябва да започнат да заявяват обработваните от тях площи и брой на отглеждани животни, за да получат подпомагане за тях. Общите заявления без санкция се подават до 15 май, напомни Праматаров. В дните след това, до 9-и юни заявления се отварят и подават с 1% санкция за всеки работен ден закъснение след 15-и май. През тези 25 календарни дни могат да се правят и корекции във вече подадени заявления. Ако корекциите бъдат направени до 31-ви май, санкции не се начисляват.

Към момента няма индикации за възможно удължаване на сроковете, предупреди Георги Праматаров. Хората, санкционирани заради закъсняло подаване или закъсняла редакция, не са много, посочи още той. Обичайно санкции се начисляват заради добавяни в последния момент на кампанията площи. 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Лейди София АД Предлага изключително богата гама чорапогащи и чорапи.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
Съпруг се връща от работа и се кара на жена си. - Маро, какво беше това кафе, дето ми направи сутринта? - Ми реших да го направя по силно, с три лъжички кафе... - Ужас, цял ден не можах да мигна...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...