Тайна среща между президента и шефа на EVN се осъществила във Виена

24.03.2014 | 11:00
по статията работи: econ.bg
Фирма на Иво Прокопиев получила милиони от сделката за държавния дял в енергото
Тайна среща между президента и шефа на EVN се осъществила във Виена
Снимка: Булфото

Докато у нас тече процедура по отнемане на лицензите на енергийните монополи, тъй като отказват да изплатят дължимите 347 млн. лева на НЕК, президентът Росен Плевнелиев се срещна тайно във Виена с изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц и втори човек в австрийския концерн, съобщава в. "Телеграф".

По информация на изданието срещата се е състояла в четвъртък преди обед в австрийската столица. Там държавният глава кацнал сутринта на работно посещение под претекста, че ще се срещне с федералния президент Хайнц Фишер и ще прочете на следващия ден лекция за развитието на Югоизточна Европа.

От "Дондуков” 2 дотолкова се стараха да прикрият разговора му с енергийния монополист, че той дори не бе включен в програмата му, дадена за съгласуване с изпълнителната власт у нас, отбелязва "Телеграф” и твърди, че на тайното рандеву е лъснало задкулисието около президента Росен Плевнелиев.

Визитата на Плевнелиев стартира по-малко от 24 часа след завръщането му от посещението му в Лондон. Пътуването до Австрия беше пазено в тайна до последно от медиите, като от президентството информираха за него чак в сряда вечерта с кратко съобщение, в което срещата не фигурираше. Дотогава информация за визитата имаше само в блога на българите, живеещи в Австрия, като там също нямаше данни за рандевуто. Пишеше обаче, че сред организаторите на форума, на който Плевнелиев ще изнесе лекция в петък, е и Виенският икономически форум. В неговия борд е и EVN.

Държавният ни глава кацна в столицата на Австрия в четвъртък сутринта, придружен само от трима гардове, прессекретаря си Мария Иванова и шефа на протокола си Иван Кондов. Шестимата пътуваха в граждански полет на австрийските авиолинии, отлетял от София в 8 часа. Във Виена Плевнелиев и антуражът му се настаниха към 9,20 часа местно време в тузарския петзвезден грандхотел "Виена”. Делегацията зае петия етаж, а персоналът в хотела знаеше само, че им гостува български министър и си нямаше понятие, че става въпрос за президента ни. Първият, с когото се срещна на австрийска почва Плевнелиев, пък бе именно представителят на EVN. Точно в 12 часа шефът на протокола му слезе във фоайето, за да поеме тайния гост и да го качи в апартамента на държавния ни глава.

Австриецът обаче беше дошъл 10 минути по-рано и нервно обикаляше из лобито на хотела, докато чакаше да бъде приет. Срещата между двамата продължи точно 1 час. След нея чужденецът слезе сам с асансьора, а пред хотела веднага награби телефона си, за да проведе кратък разговор - най-вероятно да докладва резултатите от рандевуто. След няколко минути пред входа се появи и лимузина "Ауди”, която го откара.

Междувременно пред хотела чакаше и ескортът на Плевнелиев, състоящ се от лимузина "Мерцедес” с българските флагове и няколко коли на австрийската полиция. 10 минути след излизането на австриеца Плевнелиев също слезе пред хотела и се качи в кортежа, за да стартира официалната си програма в Австрия. Достъпът до президента ни беше абсолютно невъзможен заради гардовете му, които зорко бдяха да не бъде обезпокояван. Щом видяха човека на "Телеграф” пък, охранителите на хотела отидоха да говорят с персонала и се погрижиха журналистът да бъде изгонен от вътрешността на сградата.

ЕVN и "Дондуков” 2 толкова се стараха да запазят в тайна заверата си, че при втората среща между Шишковиц и Плевнелиев – на следващия ден – вече официална, двамата не размениха дори и дума. Шишковиц се появи и на лекцията на държавния ни глава в Дипломатическата академия на Виена, като беше облечен със същите дрехи, с които беше и на срещата в грандхотел "Виена”. Дори беше закичил на ревера си значка с логото на енергийния холдинг. А щом влезе в залата, извади мобилния си телефон и веднага започна да прави снимки на Плевнелиев, който говореше от трибуната. Но двамата не дадоха каквито и да е било признаци за близките си контакти.

След като приключи с лекцията си, българският президент се изнесе в съседна зала, за даде интервюта за две австрийски медии. Шишковиц пък се включи в коктейла заедно с останалите гости.

"Телеграф" припомня още, че взаимоотношенията между EVN и кръга около Плевнелиев далеч не са от днес. Една от основните им допирни точки, освен монопола и опитите на дружеството да запази господстващото си положение в югоизточната част на България, са ВЕИ-тата. Подобно на семейния приятел на Плевнелиев – Иво Прокопиев, и EVN са инвестирали във възобновяеми енергийни източници у нас.

Те имат в България два фотоволтаични парка и един вятърен. Първата слънчева централа е изградена през 2010 в село Блатец, община Сливен, а другата е в село Тръстиково, област Бургас. Двете са с обща мощност 2,8 мегавата. Вятърният парк е в Каварна, а мощността му е 80 мегавата. Инвестицията на EVN в соларните централи е чрез дружеството "Натуркрафт” ЕООД.

Така, подобно на Прокопиев, и EVN следяха с напрежение хода на делото, което бе образувано в КС по искане на Плевнелиев. В края на миналата година той настоя магистратите да обявят за противоречаща на основния закон таксата от 20% върху приходите от фотоволтаици.

Семейният приятел на Плевнелиев – Прокопиев, игра и ключова роля в продажбата на държавния дял в енергото. Свързаното с Прокопиев дружество "Булброкърс” бе посредникът, който реализира в края на 2012 г. приватизационната сделка за миноритарния дял на държавата в "EVN Електроразпределение” и "EVN Електроснабдяване”, който бе 33%.

Държавата получи от приватизацията общо малко над 94 млн. лв., като 99% от акциите бяха изкупени от EVN. Абсурдното в случая е, че първоначално EVN предлагаха двойно по-висока цена за акциите от тази, на която впоследствие ги купиха след намесата на "Булброкърс”.

Средната цена за акция, постигната на аукциона, организиран от посредника, бе 1632,56 лв., а последната оферта на EVN бе 3045,34 лв. за акция. Още тогава шефът на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев заяви, че загубата на държавата от тази сделка е в размер на 88 млн. лв. От анализа на КФН става ясно, че мажоритарният собственик на електроразпределителното дружество EVN оценява държавния дял от 33% чрез отправеното търгово предложение с повече от близо 88 млн. лв. от достигнатата цена на приватизационните аукциони. А реално посредникът оценява тези акции на двойно по-ниска цена.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...