Транспортното министерство се опасява от свиване на инвестициите в концесионни обекти

26.11.2008 | 18:52
по статията работи: Петър Чернев
Очаква се строителството на новите терминали на летищата във Варна и Бургас да продължи по план
Транспортното министерство се опасява от свиване на инвестициите в концесионни обекти

Министерството на транспорта се опасява, че концесиoнерите на летища и пристанища ще преразгледат инвестиционните си планове заради глобалната финансова криза. Представители на компаниите вече са изразили притесненията си пред ведомството. Официални писма с искания за преразглеждане на инвестиционните програми няма, коментира директорът на дирекция "Концесии" в министерството Георги Тодоров. Той обясни, че при всички ще бъдат изградени двата нови терминала на летищата във Варна и Бургас.

Тодоров припомни, че "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт", която е концесионер на двата аеропорта, е обещала инвестиции от 400 млн. евро за 35-годишния срок на концесията. Няма да променяме плановете си, свързани със строителството на новите терминали, нито срока и размера на предвидените инвестиции, коментираха от дружеството. Внимателно преглеждаме инвестиции, които не са пряко свързани с поетите ангажименти. Ако няма увеличение на пътниците, няма да се изисква покупка на автобуси за превоза им, обясниха оттам.

Към момента няма промяна и в инвестиционната програма на порт Балчик, който ще продължи инвестициите в разширение и модернизация на съществуващата инфраструктура. До края на тази според експерти няма да бъде завършена нито една от започнатите процедури по концесиониране. За конкурса на пристанище Лом се очаква решение на Върховния административен съд (ВАС) по жалбата на транспортното министерство. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решението за недопускането на консорциума "Бри порт" с участието на "Брикел", собственост на Христо Ковачки и върна процедурата на етап на разглеждането на оферти.

Транспортното министерство обяви повторно процедурата за концесията на пристанище Сомовит, която изисква инвеститорът да изгради инфраструктурата на порта. В конкурса ще могат да участват компании с поне три години опит в експлоатацията на пристанищата или превоза на пътници и товари и регистриран капитал от 100 хил. лв. Приходите от дейността за последните три години трябва да са 10 млн. лв. Кандидатите трябва да оферират поне 1.8 млн. лв, а за целия период на концесията те трябва да достигнат 4.3 млн. лв.

До две седмици ще бъде обявен и нов конкурс за русенското летище "Щръклево", след като първата процедура се провали поради липса на инвеститорски интерес. Критериите към инвеститорите са променени. От министерството очакват интерес от малки авиационни оператори.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Съпруг към благоверната си: - Жена, днес имаме годишнина от сватбата, мисля да заколя прасето! - Че какво ти е виновно прасето, той брат ти ни запозна...
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...