Трима от четирима британци ще продължат да работят и след 65-годишна възраст

23.06.2018 | 10:00
по статията работи: econ.bg
Основната причина възрастните да продължават активната си трудова кариера са нарастващите разходи за живот
Трима от четирима британци ще продължат да работят и след 65-годишна възраст
Снимка: под лиценза на creative commons

Три четвърти от служителите в Обединеното кралство заявяват, че ще продължат да работят и след настъпване на 65-годишна възраст. Това сочи проучване на канадската застрахователна компания Life Group. За втора поредна година 72% (или 23 милиона души) от британците се готвят да продължат работа и след пенсиониране. За сравнение, през 2016 г. този процент е 67%,  а през 2015-та – 61%.

Почти половината (47%) от онези, които казват, че очакват да работят след като навършат 65 години, се готвят да се пенсионират не по-рано от 70-годишна възраст. Близо една пета (17%) очакват да са на възраст над 75 години, когато се оттеглат в заслужен отдих. Онези, които в момента са на възраст 35-44 години най-вероятно очакват да се пенсионират след 75-годишния си рожден ден (27%).

Серия от икономически фактори кара служителите да работят по-дълго, сочи застрахователното проучване. Девет на всеки десет (90%) служители в Обединеното кралство твърдят, че нарастващите разходи за живот са основната причина, поради която те очакват да работят над 65-годишна възраст, като 87% посочват като причина и ниската възвращаемост на спестяванията поради малките лихвени проценти. За 86% от служителите друг факт е инфлацията.

Като цяло, мненията в Обединеното кралство относно оставането на работа на по-висока възраст са разделени. Над една трета (36%) смятат, че застаряващата работна сила може да означава, че по-възрастните работници ще трябва да преквалифицират или да придобият нови умения, за да останат на работа, и не е ясно как по-възрастните ще се адаптират към новите предизвикателства. Трима от десетима (30%) британци смятат, че това би затруднило младите хора да израстват в кариерата. Повече от две пети (41%) обаче гледат на това положително и смятат, че комбинацията от по-възрастни и по-млади служители в една фирма създава работна сила с по-широк спектър от умения, което е от полза както за служителите, така и за работодателите.

Едва 6% са на мнение, че правителството стимулира по-възрастните работници да продължат активната си кариера. 13% смятат, че работодателите насърчават по-възрастните служители да останат на работното място, а малко повече от шеста (15%) смятат, че възрастните хора са ценни и уважавани в работната среда.

Оставането на работа на възрастните хора може да бъде под различни форми, като почти половината от служителите (45%) смятат, че гъвкавото работно време или непълният работен ден са най-подходящи. 60% от тези, които планират да работят след навършване на пенсионната възраст, заявяват, че биха били по-склонни да работят за работодател, който предлага адекватен за възрастта им социален пакет.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Китаец влиза в супермаркет и казва: - Чан чун жмън пън Кока Кола! Продавачът нервен: - Чакай малко, ве, много бързаш… нищо не разбрах! Да ти дам две бутилки к`во?
На този ден 22.05   853 г. – Олаф I, син на краля на Норвегия, оглавява викингите в Ирландия и обявява за нейна столица Дъблин. 1455 г. – В Англия започва Войната на розите. 1762...