Трите най-важни тенденции при храните през 2018 г.

29.12.2017 | 14:40
по статията работи: econ.bg
Ето какви са предвижданията на Waitrose за петте най-големи тенденции при храните догодина
Трите най-важни тенденции при храните през 2018 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

Waitrose Food & Drink публикува доклада си за 2017-2018 г., който дава представа за това как ще изглеждат хранителните ни навици в не толкова далечното бъдеще.

Изследването комбинира допитване сред 2000 потребители, статистика за продажбите на Waitrose и предсказания на експерти, които анализират навиците за пазаруване, хранене, пиене и готвене на потребителите.

Миналата година авторите на доклада прогнозираха, че хавайското поке (купа, пълна със сурова риба и сос – бел. ред.), по-леката храна, гурме ястията, киселото мляко с аромат на зеленчуци, ботаническите коктейли, динената вода и „екстремното угощение“ ще бъдат големите хитове на 2017 г. Повечето от прогнозите се оказаха верни.

Ето какви са предвижданията на Waitrose за петте най-големи тенденции при храните догодина: 

1. Японска „засукана храна“

Според Waitrose времето на японската супа мисо и на супата с юфка свърши. Сега се насочваме към засуканата японска кухня. „Изисканите ястия, поръчвани в гастрономическите японски барове изакая, ще се превърнат в голям хит“, смятат авторите на доклада. „Дали ще е пиле якитори или дълбоко запържено тофу в бульон – тенденцията ще комбинира „засуканата храна“ от южните американски щати с мазните, богати и изненадващи аромати на Токио“, допълват те.

2. Индийска улична храна

Пушени, печени или сушени вкусотии с обилни сосове. Според Waitrose можем да очакваме в близко бъдеще ястия като миди в маринован джинджифил или „пури (индийски пържен хляб – бел. ред.), пълнено със зеленчуци и поръсен с плодове“.

„Кухнята е комбинация от хибриди като бургери с подправки или такос с агнешко месо. Това е индийска храна, каквато не сте виждали досега“, отбелязват авторите на доклада.

3. Четвърто хранене

Забравете закуска, обед и вечеря – все повече хора опитват да вмъкнат и малко четвърто хранене в деня си и тази тенденция ще се запази през 2018 г. „Това не е лакомия, а приспособяване на схемите на хранене в забързания ни начин на живот. Ако вечерята е била твърде рано, защо да не похапнете малка препечена филия със сирене, преди да си легнете?

„Ако отивате в залата след работа, защо да не изядете салата, повишаваща енергията, в ранния следобед? Дали става дума за здравословна храна или обилно ястие, очакваме да видим повече четвърто хранене в бъдеще“, пишат авторите на доклада. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Няма безплатно щастие Един равин се хвали на приятел:  - Днес ожених три двойки и сега седем сърца са изпълнени с радост!  - Искаш да кажеш "шест сърца"!?  - Ти да не мислиш, че...
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия изток...