Търговският дефицит на Великобритания се свива рязко през декември

10.02.2017 | 15:30
по статията работи: econ.bg
Дефицитът при търговията със стоки се понижи силно през декември до 10,89 млрд. паунда от дефицит за 12,163 млрд. паунда през ноември при очаквания за по-умерено намаляване до 11,45 млрд. британски лири
Търговският дефицит на Великобритания се свива рязко през декември
Снимка: БГНЕС

Търговският дефицит на Великобритания с останалия свят се сви рязко през декември, като в същото време промишленото производството и строителството отбелязаха добър растеж, което предполага, че британската икономика приключи 2016-а година на по-балансирана основна след месеци на растеж, дължащ се основно на силното вътрешно потребление, показват данни на официалната статистика ONS.

Британското индустриално производство се повиши през декември с 1,1% на месечен база след растеж с 2,1% през предходния месец и очаквания за доста по-скромно повишение с 0,2 на сто. На годишна база индустриалното производство на Острова скочи с 4,3% спрямо декември 2015-а година при прогноза за повишение с 3,2%, след като месец по-рано нарасна с 2 на сто.

В същото време промишлено производство се повиши с цели 2,1% спрямо ноември, когато нарасна с 1,3% (при очаквания за повишение с едва 0,5%), като на годишна база растежът на промишленото производство в Обединеното кралство се ускори рязко до 4,0% от 1,2% месец по-рано и прогноза за повишение с 1,8 на сто.

Солиден подем в края на годината бележи и строителството, нараствайки с 1,8% спрямо ноември, когато се сви с 0,2% и с 0,6% спрямо година по-рано.

Британската статистика представи и данни, показващи рязко свиване на търговския дефицит на Острова благодарение на повишаване на износа.

Дефицитът при търговията със стоки се понижи силно през декември до 10,89 млрд. паунда от дефицит за 12,163 млрд. паунда през ноември при очаквания за по-умерено намаляване до 11,45 млрд. британски лири.

Рязкото свиване на дефицита при търговията със стоки се дължи на солиден ръст на британския износ с 4,4% до рекордните 28,545 млрд. паунда, докато вносът нарасна с „едва“ 1,4%, но и той отчете рекордна стойност от 39,435 млрд. паунда.

В същото време общият дефицит при търговията със стоки и услуги се сви през декември по-слабо до 3,304 млрд. паунда от 3,559 млрд. паунда месец по-рано благодарение отново на повишение на общия износ с 2,4% до 48,822 млрд. паунда при нарастване на вноса с 1,7% до 52,126 млрд. британски лири. И тук британският внос и износ бележат рекордни върхове в края на миналата година.

Според ONS, данните за нетната търговия ще спомогнат с 1% за повишаването на БВП на Великобритания през последното тримесечие на 2016-а година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...