Търговският излишък на еврозоната се свива рязко през януари

17.03.2017 | 14:55
по статията работи: econ.bg
Балансът в международната търговия на стоки и услуги на еврозоната на сезонно-некоригирана база дори се оказа на дефицит от 600 млн. евро
Търговският излишък на еврозоната се свива рязко през януари
Снимка: БГНЕС

Търговският излишък на еврозоната се сви изненадващо силно през януари с оглед на влошаване на износа при нарастване на вноса, което може да постави под въпрос сигналите за икономически подем на региона в сила от началото на годината, показват данни на Евростат.

На сезонно-коригирана база търговският излишък на еврозоната се понижи през януари до 15,7 млрд. евро от 23,1 млрд. евро в края на 2016-а година и при прогноза за доста по-голям излишък в размер на 22,0 млрд. евро. Влошаването на търговския излишък до най-слаби нива от края на 2014-а година се дължи на свиване на експорта с 0,6%, като в същото време вносът нарасна с цели 4,1 на сто.

Балансът в международната търговия на стоки и услуги на еврозоната на сезонно-некоригирана база дори се оказа на дефицит от 600 млн. евро спрямо излишък за 4,8 млрд. евро през януари 2016-а година, въпреки че износът се увеличи на годишна база с 13%, но при ръст на вноса с цели 17 на сто.

За цялата изминала година търговският излишък на еврозоната нарасна до 271,9 млрд. евро спрямо 238,7 млрд. евро през 2015-а, като вносът се сви с 2%, докато износът остана на нивата от предходната година.

Трябва да се има предвид, че серията проучвания от началото на годината за бизнес и потребителското доверие предполагат за наличието на ускоряване на икономическия растеж в еврозоната, като след края на заседанието на ЕЦБ през миналата седмица дори нейният шеф Марио Драги изрази своя оптимизъм относно икономическото възстановяване в региона.

Понижаването на износа през януари в комбинация с изненадващият спад на продажбите на дребно през януари обаче могат да поставят под въпрос индикациите за ускоряване на икономическия растеж през първото тримесечие.

Редица икономисти се опасяват, че по-високите цени на енергията и на хранителните стоки ще отслабят потребителските разходи през настоящата година, тъй като не се очаква заплащането на труда да нараства толкова бързо, че да компенсира загубата на реалната покупателна сила, дължаща се на засилващата се инфлация. Ако те се окажат прави, износителите от еврозоната ще се нуждаят от доста силна за тях година на външните пазари, за да не позволят забавяне на икономическия растеж в региона.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
И - Трейнинг ООД Обучения по мениджмънт, маркетинг и продажби.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Интеза ООД Заключващи системи и аксесоари. Секретни патрони, брави, Master key системи, архитектурен обков, сейфове и каси и др.
Резултати | Архив
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
– Как върви работата? – Ох, не питай… Началника иска да работим за трима! Пак добре че сме петима...
На този ден 16.03   1521 г. – Фернандо Магелан пристига на Филипините, пресичайки Тихия океан. 1769 г. – Френският мореплавател Луи Антоан дьо Бугенвил завършва околосветското си...