Търговците по морето масово укриват обороти

18.10.2012 | 12:08
по статията работи: Теодора Пенева
Това лято са намалели данъчните нарушения по Северното Черноморие, информират данъчните инспектори
Търговците по морето масово укриват обороти

Това лято служителите на Националната агенция за приходите (НАП) – Варна са извършили общо 609 проверки по спазване на данъчното и осигурителното законодателство по Северното Черноморие. Това информираха от пресцентъра на приходната агенция.

С помощта на колегите си от другите териториални органи на НАП, варненските инспектори са проверили 21 хотела, 226 питейни и хранителни заведения, 149 магазина, 33 увеселителни и атракционни обекта, 77 пункта за обмяна на валута и др.

След като са обобщили резултатите от работата си през летния сезон, данъчните служители са отчели известно подобрение при дейността на търговците по Черноморието. През топлите месеци на предходната 2011 г. те са извършили 800 проверки, при 60% от които са установили нарушения на данъчното и осигурителното законодателство.

За сравнение, тази година са съставени 194 акта от общо 609 проверки. С други думи, при 30% от инспектираните са установени нередности. 126 от актовете са за неиздаване на касов бон и разлика в касовата наличност. В 31 обекта пък е било нарушено осигурителното законодателство, а в 3 – Валутния закон.

От НАП подчертават, че звеното за дистанционно наблюдение на фискалните устройства им е оказало активно съдействие. От него инспекторите са получили информация за обекти в района, които отчитат съмнително ниски обороти. Така например местна пицария се е отчела с дневен оборот от 100 лева. В последствие се е оказало, че клиентелата ѝ носи до 1000 лв. на ден. С 465% "се е повишил" и оборотът на склад за плодове, който е отчитал 615 лева дневно, а при осъществения физически контрол оборотът се е оказал до 3 478 лева на ден.

При извършването на проверките в  курортните комплекси през това лято варненските данъчни служители са използвали нов похват, за да установят немаркирането  на извършените продажби на чуждестранните гости. За целта екипи, владеещи английски и немски език, са извършвали контролни покупки. По този начин те са разкрили например, че продавачите в един от проверените магазини за луксозни стоки са маркирали само заплатените с карти покупки. В резултат обектът е укривал по 30 000 лв. месечен оборот.

Продължава дистанционното наблюдение на фискални устройства от обхвата на териториалната дирекция продължава. При установяването на съмнително ниски обороти съответните обекти ще бъдат поставяни под физически контрол.

Всяка покупка на стоки и услуги, която се извършва срещу заплащане в брой, трябва да е съпроводена с издаването на касова бележка, напомнят от НАП Варна. В долния ляв ъгъл на бона задължително трябва да има изобразена картата на България около индекс BG.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интеза ООД Заключващи системи и аксесоари. Секретни патрони, брави, Master key системи, архитектурен обков, сейфове и каси и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
– Шефе, що така бе? Всички на море, аз на работа… – Погледни го от добрата страна. Всички харчат пари, ти печелиш!
На този ден 20.02...     20 февруари е 51-ият ден в годината според григорианския календар. Остават 314 дни до края на годината (315 през високосна). Събития 395 г. – Открит е...