Условията за правене на бизнес у нас се подобряват

29.03.2016 | 12:31
по статията работи: Десислава Маданска
Мениджърите в промишлеността, строителството, търговията и услугите не очакват промяна в цените през следващите три месеца
Условията за правене на бизнес у нас се подобряват
Снимка: Thinkstock/Guliver

Условията за правене на бизнес през март се подобряват. Общият показател на бизнес климата у нас през третия месец на годината се покачва с 1,6 пункта спрямо предходния месец, показват данните от анкетата на Националния статистически институт (НСИ). Това се дължи основно на по-благоприятните мнения на мениджърите в промишлеността, строителството и търговията на дребно.

Промишленост

Показателят на бизнес климата в промишлеността нараства с 2,9 пункта в сравнение с февруари. Това се дължи на по-оптимистичните очаквания и оценки на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията. От НСИ обаче отчитат, че настоящата производствена активност се оценява като леко понижена, а очакванията за дейността през следващите три месеца са по-резервирани.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното вътрешно търсене продължават да са основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла. Тези фактори са посочени съответно от 54,8 и 29,8 на сто от фирмите в бранша.

Мениджърите не очакват промяна в продажните цени през следващите три месеца.

Строителство

Условията за правене на бизнес в строителството се подобряват, като показателят бележи ръст от 2,4 пункта. Това се дължи най-вече на дадените от строителните предприемачи благоприятни оценки за настоящото бизнес състояние на фирмите. Според бизнеса активността в сектора се подобрява спрямо предходния месец, като прогнозите им за следващите три месеца също остават оптимистични.

Факторът, затрудняващ в най-голяма степен дейността в отрасъла, остава несигурната икономическа среда. Конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене са посочени на второ и трето място в анкетата.

По-голямата част от мениджърите в строителството очакват запазване на цените през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Показателят на бизнес климата в търговията се покачва с 1 пункт спрямо предходния месец февруари. Причина за това са по благоприятните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Подобряват се и прогнозите за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Основният проблем за дейността на отрасъла обаче остава конкуренцията в бранша. От НСИ отчитат засилване на негативното влияние на фактора „недостатъчно търсене“ през последния месец, като той измества на трето място несигурната икономическа среда.

Търговците в сектора очакват продажните цени  да останат без промяна през следващите три месеца.

Услуги

Условията за правене на бизнес в сектора се влошават леко, като показателят бележи спад от 1,3 пункта спрямо предходния месец февруари. Това се дължи на по-умерените оценки и очаквания на мениджърите за състоянието на фирмите в бранша.

От статистиката отчитат, че по отношение на настоящото търсене на услуги мненията им са по-резервирани, докато очакванията им за следващите три месеца остават благоприятни.

Данните от анкетата показват, че основните притеснения пред предприемачите остават несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

И в сектора на услугите се очаква промяна в цените през следващите три месеца.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...