Финансовият регулатор предупреди за нова измама с инвестиционни посредници

18.05.2018 | 14:40
по статията работи: econ.bg
За такъв случай преди време разказа „Нова телевизия", при който български гражданин е заблуден, че сключва договор с "Позитива" АД, а всъщност превежда 25 000 долара на "Позитива Фронт офис". Самата "Позитива" АД е с отнет лиценз
Финансовият регулатор предупреди за нова измама с инвестиционни посредници
Снимка: БГНЕС

Комисията за финансов надзор (КФН) предупреди за наблюдавана през последните месеци тенденция за заблуда на инвеститорите във финансови инструменти. Измамата се състои в регистрирането на дружества с наименования, наподобяващи тези на лицензирани от регулатора инвестиционни посредници.

"Наименованията често съдържат името на лицензирания инвестиционен посредник като се добавят означения "ФРОНТ ОФИС" или други думи, които могат да създадат заблуда в инвеститорите, че това дружество е надлежно лицензираният от Комисията за финансов надзор инвестиционен посредник", предупреждават от регулатора.

За такъв случай преди време разказа „Нова телевизия", при който български гражданин е заблуден, че сключва договор с "Позитива" АД, а всъщност превежда 25 000 долара на "Позитива Фронт офис". Самата "Позитива" АД е с отнет лиценз.

Управител и едноличен собственик на капитала на имитиращата „Позитива Фронт Офис" ЕООД е Валентин Доцов, а самата компания е с 100 лева капитал. От историята на дружеството обаче се вижда, че с него е свързан Йордан Моллов, познат от бизнеса си с друго проблемно дружество - „Глобал маркетс".

"Чести са случаите, в които лицензирани инвестиционни посредници сключват договори с инвеститорите, в които се посочват банкови сметки на регистрираните дружества с подобни наименования като се превеждат парични средства по банкови сметки, по които титуляр не е лицензираният посредник", алармират от Комисията за финансов надзор.

И припомня, че получател на всяко плащане трябва да бъде именно инвестиционният посредник. "Парични средства, преведени по сметка на лице, различно от инвестиционния посредник, няма да могат да бъдат обект на защита от Фонда за компенсиране на инвеститорите до предвидените в закона размери и да бъдат възстановени в случай на несъстоятелност на дружеството", посочват още от регулатора.

Преди сключването на договор, инвеститорите трябва да проверят дали дружеството има лиценз. Такава справка може да бъде направена на сайта на КФН.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...