Фонд "Земеделие" намалил с 30% цената, която плаща при покупка на техника с евросредства

01.09.2017 | 17:00
по статията работи: econ.bg
На собствената си интернет страница фондът е публикувал списък с над 35 хил. позиции на техника и услуги и техните референтни цени, от които се ръководи при оценка на проектите на стопаните
Фонд "Земеделие" намалил с 30% цената, която плаща при покупка на техника с евросредства
Снимка: БГНЕС

Ръководството на Държавен фонд "Земеделие" е редуцирало предлаганите от дистрибуторите цени на земеделска техника с 30% и по тях финансира фермери. Това се разбра по време на парламентарния контрол от отговор на въпрос на аграрния министър.

Румен Порожанов, който е бивш директор на фонда, обясни, че намалението се наложило след като в институцията е получена информация, че дистрибуторите дават едни оферти на стопаните, които ще платят брой и други, по-високи, на тези, които ще получат европейско финансиране.

"Числото 30% изобщо не е случайно", обяви Порожанов без да уточни как се е формирало то. От думите му се разбра, че това е станало след проучване на експертите на фонда. Освен това проверка показала, че в общия случай дистрибуторите не обявяват никакви цени на техниката на сайтовете си.

На собствената си интернет страница фондът е публикувал списък с над 35 хил. позиции на техника и услуги и техните референтни цени, от които се ръководи при оценка на проектите на стопаните.

От изказването му се разбра и че в резултат на така определените цени срещу фонда има заведени общо 59 дела, някои от които вече са приключили и то в полза на фонда, а други - общо 28, са висящи. По думите на Порожанов те са заведени от хората, които консултират стопаните при писането на проектите и които имат интерес от цената.

Ценоразписът е определен със заповед през 2015 г. В него са посочени марки и модели на техниката.

Техника – заповед от 2015 г. до 2020 заявления за подпомагане . на сайта на фонд земеделие списък с референтни цени. Променяни ли са в хода на прием и обработка на документи, има ли заведени дела

Основен проблем в предишния програмен период беше, че цената се формираше на базата на три оферти или от оценител, което внасяше много субективизъм, обясни министърът. Освен това като са намалени цените с 330% това е оставило свободен финансов ресурс за повече стопани.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интеза ООД Заключващи системи и аксесоари. Секретни патрони, брави, Master key системи, архитектурен обков, сейфове и каси и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
Парите за високи заплати и пенсии в България стигат...не стигат за ниските...
На този ден 12.11   680 г. – започва 6-ят вселенски събор в Константинопол. 1914 г. – Първа световна война: Османската империя обявява война на държавите от Антантата. 1918 г....